IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада остави основния лихвен процент на исторически ниско ниво

Централната банка ще продължи да купува канадски държавни облигации на стойност 2,5 млрд. щатски долара на седмица

21:54 | 09.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Централната банка на Канада остави основния лихвен процент на исторически ниско ниво и запази настоящия темп на покупки на облигации, решение, което запази очакванията за намаляване на извънредните стимули следващия месец, съобщава Bloomberg.

Банкерите задържаха основната лихва на ниво от 0,25% , като запазиха обещанието си да не я вдигат, докато щетите от пандемията с Covid-19 не бъдат напълно отстранени. Банката заяви, че ще продължи да купува канадски държавни облигации на стойност 2,5 млрд. щатски долара на седмица, като в същото време повтори, че темпът на закупуване на активи ще намалее, когато възстановяването се засили.

Тонът на решението в сряда беше до голяма степен очакван от анализаторите, които прогнозират постепенно намаляване на покупките на облигации. Централната банка беше сред първите от напредналите икономики, които предприеха намаляване на нивата на спешни парични стимули в отговор на по-силно от очакваното възстановяване от пандемията. 

Банкерите, ръководени от гуверньора Тиф Маклем, обявиха по-рано, че ще намалят своите покупки на държавен дълг с една четвърт до 3 млрд.канадски долара (2,4 млрд. щатски долара) и ще ускорят графика за евентуално увеличение на лихвените проценти.

Очаква се банката да предприеме ново намаление на стимулите на заседанието си на 14 юли.

„Централната банка не ни изненада, като остави непроменени лихвите и покупките на активи. Очакваме по-нататъшно съкращаване на покупките на облигации от правителството на Канада през 2021 г.“, коментира анализаторът на Bloomberg Intelligence Анджело Манолатос.

Доходността по петгодишните държавни облигации се запази на ниво от 0,86% след решението. Канадският долар отслабна след публикуването на изявлението, търгувайки се на ниво от 1,2102 канадски долара за един щатски долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още