Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Канада остави основния лихвен процент на исторически ниско ниво

Централната банка ще продължи да купува канадски държавни облигации на стойност 2,5 млрд. щатски долара на седмица

Канада остави основния лихвен процент на исторически ниско ниво

Снимка: Bloomberg

Централната банка на Канада остави основния лихвен процент на исторически ниско ниво и запази настоящия темп на покупки на облигации, решение, което запази очакванията за намаляване на извънредните стимули следващия месец, съобщава Bloomberg.

Банкерите задържаха основната лихва на ниво от 0,25% , като запазиха обещанието си да не я вдигат, докато щетите от пандемията с Covid-19 не бъдат напълно отстранени. Банката заяви, че ще продължи да купува канадски държавни облигации на стойност 2,5 млрд. щатски долара на седмица, като в същото време повтори, че темпът на закупуване на активи ще намалее, когато възстановяването се засили.

Тонът на решението в сряда беше до голяма степен очакван от анализаторите, които прогнозират постепенно намаляване на покупките на облигации. Централната банка беше сред първите от напредналите икономики, които предприеха намаляване на нивата на спешни парични стимули в отговор на по-силно от очакваното възстановяване от пандемията. 

Още по темата

Банкерите, ръководени от гуверньора Тиф Маклем, обявиха по-рано, че ще намалят своите покупки на държавен дълг с една четвърт до 3 млрд.канадски долара (2,4 млрд. щатски долара) и ще ускорят графика за евентуално увеличение на лихвените проценти.

Очаква се банката да предприеме ново намаление на стимулите на заседанието си на 14 юли.

„Централната банка не ни изненада, като остави непроменени лихвите и покупките на активи. Очакваме по-нататъшно съкращаване на покупките на облигации от правителството на Канада през 2021 г.“, коментира анализаторът на Bloomberg Intelligence Анджело Манолатос.

Доходността по петгодишните държавни облигации се запази на ниво от 0,86% след решението. Канадският долар отслабна след публикуването на изявлението, търгувайки се на ниво от 1,2102 канадски долара за един щатски долар.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Икономическата активност в еврозоната достигна 15-годишен връх