Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Канада води битка против вкореняването на инфлационните очаквания

Канадската централна банка може да предприеме по-агресивен ход, за да спре "самоизпълняващо" се покачване на цените

Канада води битка против вкореняването на инфлационните очаквания

Снимка: Bloomberg L.P.

Рискът от вкореняване на инфлацията в канадската икономика нараства, смятат анализатори, докато покачването на цените на газа и други потребителски стоки подкопава усилията на Канадската централна банка да контролира инфлационните очаквания, пише Ройтерс.

Още по темата
Веднъж вкорени ли се инфлацията в дадена икономика, тя започва да става все по-трудна за контролиране, без да бъде предизвикано икономическо забавяне или дори рецесия.

Предстои в сряда (22 юни) да бъдат публикувани данните за ръста на потребителските цени в страната през май, като очакванията са инфлацията да се е ускорила до над 30-годишния връх от 6,8%, отчетен през април.

Това, от което централните банки се опасяват, е ситуация, в която покачването на цените става "самоизпълняващо се" - очакванията за по-високи цени карат хората да търсят по-високи заплати и да ускорят покупките си, което от своя страна води до поскъпването на стоките и услугите.

Канадската централна банка води "битка" за контролиране на инфлационните очаквания, коментира Дерек Холт, ръководител на звеното за икономика на капиталовите пазари в Scotiabank. Според Холт потребителската инфлация в Канада ще е ускорила до 7,8% през май. "Те изпуснаха шанса си да убият това в зародиш и сега има потребители и компании, които не се суетят за това какво предизвиква тези движения. Те имат очаквания, че тенденцията ще продължи, а това централните банкери винаги се опитват да избегнат", допълни анализаторът.

В други страни една от причините за покачването на цените са ограниченията на предлагането, свързани с пандемията от Covid-19 и войната в Украйна. Но освен това, очакванията, че инфлационният натиск ще се задържи, се увеличиха.

Още по темата

Проучване на Conference Board of Canada за май показа, че 78% от канадците очакват инфлацията в страната да е над целевото равнище на банката от 2% в следващите три години. През април този дял бе 77 на сто.

Инвеститорите не пренебрегнаха тази тенденция - очакванията са централната банка да предприеме подобен на Федералния резерв на САЩ ход, който през юни одобри най-голямото лихвено увеличение от 1994 г. в размер на 0,75 процентни пункта.

Следващото заседание на канадския регулатор предстои да се състои на 13 юли и ако очакванията се сбъднат, това ще е най-агресивният ход от 24 години.

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
АЦБ: Домакинствата може да издържат на лихвени равнища до 5%