IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канадската централна банка повиши очакванията си за инфлацията

Тя съобщи, че постепенно ще ограничи програмата си за изкупуване на облигации

19:12 | 14.07.21 г.
<p>
	Гуверньорът на Канадската централна банка Тиф Маклем.&nbsp;<em>Снимка: Sean Kilpatrick/Canadian Press/Bloomberg</em></p>

Гуверньорът на Канадската централна банка Тиф Маклем. Снимка: Sean Kilpatrick/Canadian Press/Bloomberg

Канадската централна банка направи още една голяма крачка към овладяването на извънредните нива на стимулите, като още веднъж намали изкупуванията си на облигации, предава Bloomberg. Това е знак, че банката има оптимистични очаквания за скоростта на възстановяването, отбелязва агенцията.

Ръководителите начело с гуверньора Тиф Маклем заявиха в сряда, че ще намалят изкупуването на държавен дълг с една трета до 2 млрд. канадски долара (1,6 млрд. щатски долара). Те запазиха бенчмарковата лихва на ниво от 0,25% и в същото време съобщиха, че не очакват повишения преди второто полугодие на следващата година в съответствие с предишни указания.

Решението за намаляване на изкупуванията ускорява постепенното връщане на централната банка към по-нормална политика, която постави Маклем на предни позиции сред колегите му в оттеглянето на стимулите. Това е третият път, в който ръководителите на централната банка свиват програмата за изкупуване на активи и това засилва очакванията, че тя ще бъде сред първите централни банки на развити икономики, които ще повишат лихвите догодина.

„Решенията относно допълнителни корекции на темпа на нетно изкупуване на облигации ще зависят от преценката на Управителния съвет за силата и трайността на възстановяването“, съобщи централната банка в комюнике за паричната си политика.

Решението в сряда беше до голяма степен очаквано от икономистите и отговаря на пазарните очаквания за цикъл на растеж, започващ от второто полугодие на следващата година с няколко повишения на лихвите, които са необходими за охлаждане на икономиката. Очаква се тя да се нажежи твърде много през 2023 г.

Преди Фед

Федералният резерв не е така оптимистичен като Канадската централна банка в краткосрочен план. Гуверньорът Джером Пауъл се готви да заяви пред Конгреса в сряда, че американската икономика не е готова за намаляване на покупките на облигации. „Все още сме далеч от достигането до стандарта за значителен допълнителен напредък“, ще заяви той в предварително подготвено изявление.

В САЩ инвеститорите не очакват повишаване на лихвите през идната година и само две през следващите две години.

Канадският долар изтри ръстовете си след съобщението на централната банка и се търгува на ниво от 1,2514 долара за щатски долар. Той отбелязваше ръст от 0,7%, тъй като някои инвеститори очакваха още по-оптимистична позиция от Канадската централна банка. Канадският долар е на второ място сред най-добре представящите се големи валути от началото на годината с ръст от 1,7% спрямо американския долар.

Доходността по петгодишните канадски държавни ценни книжа намаля с три базисни пункта до 0,93%. Това все още е с 13 базисни пункта над доходността от еквивалентните американски облигации.

Анализатори очакват перспективите да позволят на Маклем да ограничи покупките до около 1 млрд. канадски долара на седмица по-късно тази година. Канадска Канадска

Миналата година темпът за покупки на канадски държавни облигации достигаше 5 млрд. канадски долара, като от началото на пандемията централната банка е придобила нетни държавни облигации на стойност 320 млрд. канадски долара.

Банката повтори указанието, че няма да повиши бенчмарковата лихва до завършването на възстановяването и преди инфлацията устойчиво да достигне 2%. Новите прогнози, които бяха публикувани заедно с комюникето за лихвите, показват, че това няма да се случи до второто полугодие на следващата година в съответствие с предишните прогнози.

В новия си доклад за паричната политика Канадската централна банка ревизира към повишение очакванията си за ръста на БВП и на инфлацията на фона на растящия оптимизъм, че домакинствата ще започнат да харчат спестяванията, които са натрупали през миналата година.

Сега банката очаква домакинствата да похарчат 20% от спестяванията, натрупани по време на пандемията – нещо, което не прогнозира в априлския си доклад.

Но централната банка запази предпазливостта в прогнозите си, придържайки се към очакванията, че ускоряването на инфлацията ще бъде временно в икономика, която ще продължи да се развива бавно за известно време. Базираната в Отава централна банка подчерта значението на постигането на „пълно и обхватно“ възстановяване на икономиката.

Макар да признава, че инфлацията ще остане над 3% през по-голямата част от тази година, централната банка съобщи, че ръстът отразява фактори като цените на бензина, базови ефекти от блокадите миналата година и затрудненията пред снабдителните вериги, които трябва да отслабнат. Тя очаква ръстът на потребителските цени да се забави близо до целта от 2% по-късно през 2022 г. заради продължаващото прекомерно предлагане.

Икономиката няма да навлезе в период на прекомерно търсене до 2023 г., смята Канадската централна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още