IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канадската икономика се е свила изненадващо за първи път от осем месеца

Данните са поредните разочароващи и анализаторите са на мнение, че това може да принуди централната банка да обмисли намаляване на лихвата

22:33 | 23.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Канадската икономика неочаквано се е свила с 0,1 на сто през октомври, което е първият месечен спад от февруари, частично заради стачката в автомобилния сектор на САЩ, засегнала канадското производство, сочат публикуваните днес данни на канадската статистическа служба, цитирани от Ройтерс.

Анкетираните от агенцията анализаторите очакваха растеж с 0,1 на сто след същия растеж през септември. Секторите, произвеждащи стоки, отчитат спад с 0,5 на сто, а секторите на услугите са останали без промяна.

Данните за октомври са поредните разочароващи и анализаторите са на мнение, че това може да окаже натиск върху централната банка да обмисли намаляване на водещата лихва.

Bank of Canada не е променяла основната си ставка от октомври миналата година, въпреки че няколко други банки, като например Фед, понижиха лихвите си. През октомври институцията прогнозира растеж на канадската икономика с 1,3 на сто, но според анализатори сега тази прогноза е доста оптимистична.

Промишленият сектор се е свил с 1,4 на сто, което е четвърто свиване за пет месеца.

Производството на дълготрайни стоки е спаднало с 2,3 на сто, след като стачка на американския синдикат на работещите в автомобилостроенето (UAW) накара някои канадски заводи и производители на части да намалят производството.

Следващото заседание по лихвената политика на централната банка е на 22 януари, а пазарните очаквания са, че ставката ще остане без промяна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още