IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канадската икономика се разшири с 2,9% през четвъртото тримесечие

Равнището надхвърли пазарните нагласи за скок от 2,6%

20:55 | 28.02.14 г.
Канадската икономика се разшири с 2,9% през четвъртото тримесечие

Икономическия растеж на Канада през четвъртото тримесечие надхвърли очакванията на анализаторите въпреки ледените бури през декември, пише WBP Online.

Реалният брутен вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал с 2,9% на годишна база в периода октомври-декември. Публикуваното от Канадското статистическо бюро равнище надхвърли пазарните очаквания за скок от 2,6%.

Постигнатият резултат се оказа по-висок и от очакванията на Канадската централна банка. Институцията предвиждаше ръст от 2,5 на сто. Тримесечие по-рано покачването достигна 2,7%.

Икономическият растеж на Канада надхвърли и постигнатото в съседните САЩ, където по-рано през деня стана ясно, че покачването на БВП е достигнало 2,4% за периода.

Вътрешното търсене на канадските потребители се е покачило с 0,3% през четвъртото тримесечие, водено основно от нарастването на потреблението на домакинствата и правителството.

С оглед на студеното време потребителите са изразходвали повече средства за електроенергия, газ и други горива, което е подпомогнало търсенето с 5%. В същото време разходите на правителството са продължили да се ускоряват, покачвайки се с 0,4% на тримесечна база.

Един от основните фактори за растежа е нарастването на минното дело и добива на нефт и газ, които са се покачили с 1,8%. Производство също е нараснало – с 0,8% за периода.

През декември канадската икономика се сви с 0,5% на месечна база, отчитайки най-резкия си спад от март 2009 г. Основната причина бе ледената буря, която засегна производството и потребителските разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още