IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канадската инфлация се ускори до най-високото ниво от началото на пандемията

Очаква се инфлацията да се ускори през следващите месеци значително над целта от 2% на централната банка

17:46 | 17.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Канадската инфлация се ускори през февруари до най-високото ниво от началото на пандемията заради нарастващите цени на бензина, въпреки че все още е под очакванията на анализаторите, показват данни на статистическите служби на Канада, публикувани от Ройтерс.

Годишният темп на инфлация в Канада се ускори до 1,1% от 1% през януари. Анкетираните от Ройтерс анализатори очакваха годишният процент да достигне 1,3% през февруари.

инфлация инфлация

На месечна база цените са нараснали с 0,5% спрямо прогнозите на икономистите за 0,7%.

Базовата инфлация, разглеждана като по-добра мярка за основния ценови натиск, остана непроменена и достигна 1,73% през февруари.

Очаква се инфлацията да се ускори през следващите месеци значително над целта от 2% на централната банка на Канада, но служителите предупредиха, че ръстът ще бъде само временен.

Цените на горивата се повишиха за трети пореден месец. Като изключим бензина, годишната инфлация се засили с 1% през февруари спрямо 1,3% през януари.

Повишаването на цените на енергията идва на фона на възстановяването на глобалното търсене на бензин, съкращаването на доставките на суров петрол и спирането на добива, свързано с метеорологичните условия в южната част на САЩ.

Канадският долар се търгуваше с 0,1% по-ниско на ниво от 1,2464 канадски долара за един щатски долар, но се задържа близо до по-ранния тригодишен връх.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още