IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каплан прогнозира първо увеличение на лихвите в САЩ през 2022 г.

Увеличението на доходността на държавните облигации през последния месец е здравословен сигнал и не е тревожен, каза председателят на Фед за Далас

17:53 | 23.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Председателят на Федералния резерв за Далас Робърт Каплан е от тези, които смятат, че централната банка ще трябва да повиши лихвените проценти през следващата година, предаде Bloomberg.

„Имаше няколко точки, които са за увеличение през 2022 г. И знаете ли, аз съм една от тези точки. Да, абсолютно “, каза Каплан в интервю за телевизия CNBC във вторник, позовавайки се на точковия сценарий на Фед, който се използва, за да се очертаят перспективите за пътя на лихвените проценти.

точкояа точкояа

Точковият сценарий от срещата на 17 март показва, че ръководството на централната банка не очаква промяна в политиката тази година и разходите по заеми ще останат близо до нулата поне до 2023 г., въз основа на средните оценки. Но четирима гласували виждат увеличение през следващата година. Фед запази референтния си процент без промяна за осма поредна среща, но преразгледа икономическата прогноза, отразявайки по-големия оптимизъм за възстановяването на американската икономика от коронакризата.

Каплан прогнозира икономически растеж от 6% за тази година и очаква, че равнището на безработица ще намалее до 4%.

Докато Фед бележи напредък в постигането на своите цели за заетост и инфлация, Каплан заяви, че ще бъде „защитник на започването на процеса на премахване на някои извънредни парични мерки, както и това да стане по-скоро, отколкото по-късно.

Федералният резерв се ангажира да продължи да купува активи на стойност 120 милиарда долара месечно, докато има значително по-нататъшно подобрение на целите.

Каплан заяви, че очаква повишаване на цените през тази година, тъй като компаниите работят чрез разликата между търсенето и предлагането, но инфлацията ще се забави през 2022 г. Все още остава неясно дали американската икономика ще види прекомерна инфлация, каза той.

Увеличението на доходността на държавните облигации през последния месец е здравословен сигнал и не е тревожен, каза Каплан, добавяйки, че Фед не трябва да излиза на пазара, за да се опита да ограничи продажбите. Той очаква доходнсостта по 10-годишните облигации да продължи да се увеличава до 2%.

инфлация инфлация

Фед разполага с инструменти за притъпяване на нарастващата доходност, ако реши да ги използва, включително закупуване на повече дългосрочни съкровищни ​​ценни книжа, прехвърляне на покупки на активи към държавни облигации от обезпечени с ипотека ценни книжа или контрол на кривата на доходността.

Каплан заяви, че няма да подкрепи използването на парична политика за контрол на кривата на доходността, "освен ако няма някои извънредни обстоятелства".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още