IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карни: Brexit без сделка е най-рисковият сценарий за финансовата стабилност

Управителят на АЦБ заяви, че се предприемат всички необходими стъпки, за да може трансатлантическата търговия с деривати да продължи безпроблемно и след Brexit

15:35 | 25.02.19 г.
<p>
	Марк Карни, управител на АЦБ. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марк Карни, управител на АЦБ. Снимка: Архив Ройтерс

Управителят на Английската централна банка Марк Карни заяви, че възможността Великобритания да напусне Европейския съюз следващия месец без сделка за преходен период е най-рисковият сценарий за стабилността на сектора на финансовите услуги, съобщава Ройтерс.

„Най-големият проблем от гледна точка на финансовата стабилност, от гледна точка на приемствеността, е сценарий без сделка до края на март“, каза Карни.

Brexit е планиран за 29 март, а законодателите в Лондон все още не са одобрили споразумение, което да направи спокойно оттеглянето на Великобритания от ЕС, оставяйки отворена възможността за хаос или отлагане.

Управителят на АЦБ заяви още, че се предприемат всички необходими стъпки, за да бъде гарантирано, че трансатлантическата търговия с деривати ще продължи безпроблемно и след Brexit.

“Мерките, които взимаме ще гарантират, че пазарите на деривати ще останат отворени и ще се поддържат високите регулаторни стандарти и след Brexit”, допълни Марк Карни.

Бившият управител на Канадската централна банка беше назначен на сегашния си пост в края на 2012 г., след като преди това заяви, че не проявява интерес към позицията. Първоначно той се съгласи да остане пет години от общо осемгодишния мандат. След референдума за Brexit обаче той се съгласи да остане за още една година – до края на юни 2019 г.

През септември миналата година Марк Карни се съгласи да остане начело на Английската централна банка за още седем месеца, удължавайки мандата си за втори път, за да помогне за управлението на британската икономика в условията на Brexit. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още