IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карни: Brexit може да свие възможността на АЦБ да намалява лихвите

Икономиката ще трябва да се преориентира за ерата, в която ще има ограничен достъп до вътрешния пазар на ЕС, твърди гуверньорът на английската централна банка

19:20 | 05.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	АЦБ има ограничена толерантност към по-бързата инфлация, въпреки че растежът ѝ е бавен в сравнение с миналото. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

АЦБ има ограничена толерантност към по-бързата инфлация, въпреки че растежът ѝ е бавен в сравнение с миналото. Снимка: Getty Images News

Английската централна банка (АЦБ) може да не е в състояние да намалява лихвените проценти, ако излизането на Великобритания от Европейския съюз, известно още с термина Brexit, се окаже по-лошо, отколкото сега очакват централните банкери, заяви управителят на банката Марк Карни.

Тъй като решението за напускане на ЕС вече е свило доставките и е намалило темпа на икономическия растеж, без да раздухва цените, централната банка може да не е в състояние да допринесе за допълнителен тласък, ако инфлацията излезе извън контрол, заяви Карни пред предаването Peston on Sunday на ITV.

Същевременно Карни се опитва да настрои съгражданите си за евентуален срив на икономическия растеж. „Ако Лондон не успее да сключи търговска сделка след излизането на кралството  от ЕС, в краткосрочен план поне икономическият ръст ще е по-скромен“, заяви гуверньорът. По думите му икономиката ще трябва да се преориентира за ерата, в която ще има ограничен достъп до вътрешния пазар на ЕС. Същевременно несигурността вече се забелязвала – на фона на силната глобална икономика ръстът на инвестициите на Острова би трябвало да е по-висок, смята Карни. 

На въпроса дали Brexit може да попречи на АЦБ да намали лихвените проценти дори когато растежът се забави, Карни заяви: „Това е една екстремна възможност, но е възможност", макар че „ние ще предоставим колкото се може повече подкрепа по време на този курс на приспособяване".

Коментарите подкрепят позицията на Карни, че банката има ограничена толерантност към по-бързата инфлация, въпреки че растежът ѝ е бавен в сравнение с миналото.

По отношение на Brexit Карни заяви, че банката работи на база на предположението, че преходът ще бъде гладък и сигнализира още две увеличения на лихвите през следващите три години.

Това може да се промени, ако текущите преговори с лидерите на ЕС, които се възобновят през идната седмица в Брюксел, не вървят по план, или ако Обединеното кралство не успее да постигне споразумение за търговията с блока.

„Ако имаме значително по-малко достъп, отколкото сега (до единния пазар, б. ред), тази икономика ще трябва да се преориентира", каза той. „По време на този период ще страдаме от нисък растеж. Това е фундаментална структурна промяна", отчете Карни.

Brexit изостря допълнително слабия ръст на производителността на Великобритания, която страната изпитва от кризата насам, каза още Карни. Централната банка прогнозира, че инвестициите ще бъдат с около 20% по-ниски от очакваното преди референдума за Brexit през юни 2016 г.

АЦБ повиши в четвъртък лихвите по заемите за пръв път от десетилетие насам, за да се противопостави на инфлацията, която вече е с процентен пункт над целта на банката от 2%. Карни заяви, че темпът може да се увеличи допълнително.

По-строгата парична политика по принцип засилва валутата и свива инфлацията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още