IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карни подкрепи сделката за Brexit

Анализът на АЦБ за икономическите усложнения от Brexit няма да включва оценка на ефекта от евентуално решение на Лондон да остане в блока

15:06 | 20.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марк Карни. Снимка: Ройтерс</p>

Марк Карни. Снимка: Ройтерс

Гуверньорът на Bank of England Марк Карни изрази подкрепата си за сделката за Брекзит, постигната от премиера Тереза Мей и представители на ЕС, тъй като тя ще допринесе за плавното отделяне на Великобритания от блока, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.



От самото начало подчертаваме колко е важно да има известен преход между текущите разпоредби и окончателните разпоредби. Така че приветстваме преходното споразумение (...) и отбелязваме възможността за разширяване на преходния период, каза централният банкер на Великобритания.

Мей успя миналата седмица да договори споразумение за „развода“ с Брюксел. То обаче е изправено пред твърдата съпротива в нейната Консервативна партия, което означава, че може да не получи подкрепа в парламента. Британската лира силно поевтиня заради опасенията, че Обединеното кралство може да напусне ЕС през март без сделка.

Пред депутати Карни заяви, че анализът, който АЦБ планира да представи за икономическите усложнения от Brexit, няма да включва оценка на ефекта от евентуално решение на Лондон да остане в блока.

Карни и други представители на централната банка днес отново предупредиха инвеститорите да не очакват институцията да отговори на шока от възможно излизане от ЕС без сделка с понижаване на водещите лихви, както стори след референдума за Brexit през 2016 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още