IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катастрофален бизнес климат в Германия отчита Ifo

Дори основен за страната сектор, като строителната индустрия, сега е разтревожен за бъдещето

11:48 | 24.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Властите на германската столица заделят временни допълнителни велоалеи в отговор на призивите за по-безопасно каране на колело по берлинските улици в периода на пандемията въпреки гнева на много шофьори.&nbsp; <em>Снимка: Кристиан Бочи / Блумбърг</em><br />
	&nbsp;</p>

Властите на германската столица заделят временни допълнителни велоалеи в отговор на призивите за по-безопасно каране на колело по берлинските улици в периода на пандемията въпреки гнева на много шофьори.  Снимка: Кристиан Бочи / Блумбърг
 

Настроението сред мениджърите в Германия достига катастрофално ниско ниво. Най-важният водещ показател, индексът на бизнес климата Ifo, падна до 74,3 пункта през април, след 85,9 пункта през март. Това е най-ниската измерена стойност в историята - никога не е имало по-силен спад.

„Това се дължи главно на масовото влошаване на настоящата ситуация", заяви президентът на Ifo Клеменс Фюст в петък.

Освен това компаниите никога не са били толкова песимистични по отношение на следващите месеци. „Корона кризата удари германската икономика с пълна сила", каза Фюст. Сега кризата удря всички браншове. Дори основен за Германия сектор, като строителната индустрия, сега е разтревожен за бъдещето. Досега, заедно с потреблението, това беше стълбът на икономиката.

Че последиците от спирането на производства заради коронавируса ще засегнат силно компаниите през април, ставаше по-ясно с всеки един ден след Великден. В четвъртък Ifo съобщи, че кризата е ударила пазара на труда: в индустрията и доставчиците на услуги, една от пет компании, анкетирани от Ifo, възнамеряват да освободят служители или да не удължават срока на временните работни места.

В търговията на дребно този дял е 15 процента, 2% за строителство, което досега е слабо засегнато от застоя. В почти всички отрасли повече от 40 процента от компаниите планират да отложат инвестициите - а 31 процента от тях са в строителството.

Доколко дълбока ще бъде рецесията през 2020 г. понастоящем е трудно да се прецени. „Не знаем до каква степен можем отново да стартираме икономиката, без да увеличаваме риска от заразяване“, казва икономическият експерт Моника Шницер пред Handelsblatt. Ситуацията не може да се сравни с никоя следвоенна рецесия. Тя обаче е уверена, че Германия ще стигне до рецесия през следващите няколко седмици, ако защитните мерки и   приложенията за проследяване се увеличат.



Индексът на мениджърите по покупките на института IHS Markit също падна до рекордно ниско ниво в четвъртък. В това проучване сред мениджърите 75 процента от доставчиците на услуги и почти толкова мениджъри от индустриалните компании твърдят, че продажбите им са се свили значително. Продажбите на доставчици на услуги са паднали повече от всякога в 20-годишната история на това проучване.

„И вътрешното, и външното търсене се сринаха“, пише икономистът от IHS Markit Фил Смит. В сектора на услугите бяха съкратени повече работни места, отколкото в разгара на рецесията при финансовата криза през април 2009 г., а и в промишлеността свиването на персонала се ускори - въпреки работата в съкратено работно време. 

Във всеки случай водещите икономисти започват да намаляват допълнително прогнозите си германската икономика за 2020 г. Ръководителят на икономическите съветници на правителството Ларс Фелд сега очаква брутният вътрешен продукт (БВП) да се свие с поне пет и половина процентни пункта през 2020 г. Икономиката може да се свие повече, отколкото при рецесията през финансовата криза през 2009 г.

Преди три седмици и половина, когато Съветът на икономическите експерти представи пред икономическия министър Петер Алтмайер специален доклад за пандемията, най-лошият сценарий бе за -5,5%. Въпреки това МВФ очаква германският БВП да се срине със седем процента през 2020 г.

Дори сред големите икономически изследователски институти, които прогнозираха минус 4,2% за 2020 г. в съвместната си диагноза преди две седмици, сега мнозина очакват, че понижението ще е поне с -5%. Затова пазарите с нетърпение очакват с коя прогноза за рецесия ще се ангажира през следващата седмица правителството.

Въпреки това Щефан Куутс, икономически експерт от базирания в Кил IfW, предупреди да не се прекалява със сценарии на ужасите: още през март се е знаело, че април ще бъде най-ниската точка на годината и БВП ще спадне с десет процента през второто тримесечие. Въпросът сега е колко бързо може да започне възстановяване, пояснява той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още