IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Казахстан премина към режим на плаващ валутен курс

Държавата става поредният развиващ се пазар, който се отказва от опитите за подкрепа на своята валута преди увеличаването на лихвените проценти в САЩ

10:10 | 20.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Казахстанското тенге поевтиня с рекордните 23% спрямо долара. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Казахстанското тенге поевтиня с рекордните 23% спрямо долара. Снимка: Ройтерс

Валутата на Казахстан – тенге – се срина с рекордните 23%, след като страната премахна контрола върху валутния курс. Така държавата става поредният развиващ се пазар, който се отказва от опитите за подкрепа на своята валута преди увеличаването на лихвените проценти в САЩ, предава Bloomberg.

Казахстан премина към плаващ валутен курс и ще провежда парична политика, таргетираща инфлацията. Това заяви премиерът Карим Масимов пред своите министри в столицата Астана.

Търсенето и предлагането ще определят валутния курс, обясни гуверньорът на Централната банка на Казахстан Кайрат Келимбетов. Той добави, че интервенции ще има само тогава, когато има заплаха за стабилността.

След новините тенгето се потопи до историческото дъно от 256,98 за един долар. Според Nomura Holdings Inc. валутата трябва да поевтинее между 235 и 268 за долар, за да поправи дисбалансите, причинени от спада на цените на суровините и надценката реалния ефективен валутен курс.

Казахстанското тенге трябва да се стабилизира в следващите пет до седем дни, уверява Келимбетов. Той казва, че централната банка няма конкретна цел за валутния курс, която да преследва.

Преминаването към свободно плаване „ще създаде необходимите условия за възстановяване на икономическия растеж, увеличаване на кредитирането и инвестиционната активност, създаването на нови работни места и спад на инфлацията между 3 и 4% в средносрочен план“, коментира решението министър-председателят Масимов.

Очаква се тази година брутният вътрешен продукт на Казахстан да нарасне с 1,5%. Това би бил най-бавният растеж от 2009 г. насам. През 2014 г. икономиката записа ръст от 4,3%. През юли инфлацията е 3,9%, като е по-ниска от декемврийските 7,4%.

Най-големият износител на суров петрол в Централна Азия се сблъсква със спадащите цени на петрола и отслабващия икономически растеж в Китай и Русия, които са най-големите търговски партньори на Казахстан.

Валутите на много развиващи се пазари поевтиняха този месец, след като Китай девалвира юана, а спекулациите относно вдигането на лихвите в САЩ увеличи отлива на капитали.

„Това е ход с цел подготовка за увеличението на лихвите от страна на Фед“, коментира решението на Казахстан управляващият директор „Ценни книжа и пазари“ в DBS Bank Hong Kong Томи Онг. „В очакване на по-високите лихви в САЩ някои развиващи се пазари оставят валутите си да поевтинеят, за да стимулират износа си и да избегнат масивни интервенции.“

Виетнам девалвира валутата си в сряда за трети път тази година, след като подобен ход от страна на Китай миналата седмица доведе до най-резкия спад в стойността на юана от две десетилетия насам.

Русия позволява на рублата да следва поевтиняването на петрола, чиито цени се сринаха с 58% през последната година. За това време юанът поевтиня с 3,9% спрямо долара, а курсът на рублата се потопи с 46%.

Повече по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още