IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Казусът „Италия“ предизвика поевтиняване на еврото до 6-седмично дъно

Доходността по десетгодишните италиански облигации се повиши до четири и половина годишен връх

16:41 | 02.10.18 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Еврото отслабна с до 0,6% до 1,1511 евро за долар, достигайки шестседмично дъно, след като главният икономически съветник на управляваща Лига в Италия Клаудио Борджи заяви, че страната би решила фискалните си проблеми, ако имаше собствена валута, съобщава tradingeconomics.com.

Еврото вече беше подложено на натиск заради притеснения, че Европейската комисия може да отхвърли предложения бюджет за 2019 г. от страна на Италия, който предвижда дефицит от 2,4% от БВП. Страната вече има втория най-голям държавен дълг в еврозоната като дял от БВП.

Междувременно доходността по десетгодишните италиански облигации се повиши до четири и половина годишен връх, предава Ройтерс. Така разликата в доходността по италианските и германските ценни книжа се разшири най-много за последните над пет години. Спредът достигна 302 базисни пункта.

И въпреки че по-късно през деня беше обяснено, че правителството няма намерение да се оттегля от еврото, доходността по облигациите остана повишена.

Вицепремиерът и лидер на движението „Пет звезди“ Луиджи ди Майо обаче посочи, че страната му няма намерение да променя целите си за бюджетен дефицит от 2,4%, които бяха зададени по-рано миналата седмица, въпреки оказания натиск от страна на Брюксел и европейските партньори.

Представяне на еврото спрямо долара за последните пет дни

„В тази ситуация всички остават нервни и това влошава доверието на инвеститорите към пазарите“, коментира анализаторът от Commerzbank Кристоф Рийджър.

Други анализатори твърдят, че текущото напрежение около италианските бюджетни цели напомня на дълговата криза в еврозоната между 2010 г. и 2012 г., когато инвеститорите оценяваха като реална опасността от разпад на единния валутен блок.

Коментарите на Борджи допринесоха и за задълбочаване на низходящото движение на еврото спрямо останалите основни валути, до солидно понижение на акциите, търгувани на борсата в Милано, както и до напрежение на целия европейски фондов пазар. 

Акциите на италианските банки, които държат големи обеми държавни облигации, са чувствителни към политическите новини и по-рано днес регистрираха най-ниските стойности на книжата си за последните 19 месеца поради опасения, че ще бъдат увеличени разходите им за финансиране и ще изпитат допълнителни затруднения в усилията им да намалят обема на лошите си креди.

Банковият индекс на борсата в Италия се придвижи в посока надолу с 2,7%, акциите на банките Sanpaolo и UniCredit поевтиняха с по над 2,5%.

„Италианското правителство трябва да финализира бюджетната си програма за периода 2019-2021 по-късно във вторник“, каза още Ди Майо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 31 rate down comment 0
Иван Митев
преди 5 години
Еврото страда от вредното влияние от Европейска централна банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още