IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай даде зелена светлина на валутната двойка юан-евро

Еврпейските пари ще се превърнат в шестата основна обменна валута на Шанхайската фондова борса

15:19 | 01.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай даде зелена светлина на валутната двойка юан-евро

Еврото ще се превърне в шестата основна обменна валута на Шанхайската фондова борса, присъединявайки се към американския, австралийския и новозеландския долари, британската лира и японската йена.

През август юанът зае седмото място по отношение на обема разплащания, като вече повече от една трета от финансовите институции по света използват китайската валута за трансфери към Поднебесната империя и Хонконг. Информацията обяви през миналата седмица Дружеството за световни междубанкови финансови телекомуникации, цитирано от руския портал "Вести".

"Това е още една стъпка към интернационализацията", заяви Ли Донлян, анализатор в China Merchants Bank, коментирайки новината от 30-ти септември, че Китайската централна банка е дала зелена светлина за търгуване на валутната двойка юан-евро.

Очаква се пристъпването към директна търговия между китайските и европейските пари да позволи да се намалят разходите на стопанските субекти, свързани с обменните курсове. Освен това позитивен ефект вероятно ще бъде използването на двете валути в двустранната търговия и инвестициите, посочи китайският регулатор.

HSBC Holdings пък обяви, че е получил одобрение от регулатора да бъде един от първите участници на пазара на ценни книжа при същинското начало на търговията на вътрешния пазар в Китай.

През първите осем месеца на 2014 г. двустранната търговия между Китай и Европейския съюз се е увеличила с 12% до общ 404 млрд. долара, показаха официални данни от Поднебесната империя. За същия период обемът на търговията на Китай със Съединените щати пък е възлизал на 354 млрд. долара.

Ходът на властите в Пекин е поредният сигнал, че източния свят се насочва към т.нар. дедоларизация. Терминът бе наложен от икономическия и финансов портал ZeroHedge и продължава е да скрит под повърхността на традиционните медии, посочи още "Вести". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още