Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Китай е изправен пред недостиг на квалифицирани кадри и младежка безработица

Около 44% от китайските компании споделят, че най-големият им проблем е набирането на работници

Китай е изправен пред недостиг на квалифицирани кадри и младежка безработица

Снимка: Bloomberg

Китайският пазар на труда все още показва признаци на напрежение една година след удара на пандемията, пише Bloomberg.

Икономиката е изправена както пред недостиг на квалифицирани работници, така и пред висока и нарастваща безработица сред младите хора, обяви в петък Националното статистическо бюро.

Изглежда, че тези въпроси са привлекли вниманието на властите, а президентът Си Дзинпин тази седмица призова за повече професионални училища на високо ниво и повече обучение на квалифицирани работници за подобряване на производствената сфера и услугите.

Още по темата

"Натискът върху общата заетост все още е сравнително голям тази година", каза Лиу Айхуа, говорител на Националното статистическо бюро на пресконференция. „В същото време структурни противоречия се появиха и в процеса на икономическо възстановяване“, добави той.

Около 44% от китайските компании заявиха, че най-големият им проблем е набирането на работници, показа неотдавнашно проучване на статистическото бюро сред над 90 хил. компании. Този процент е най-високият през последните години и проблемът е един и същ сред компаниите в индустриалните и ориентираните към износ провинции на Китай по крайбрежието, каза Лиу. По думите й търсенето е високо както за общите работници, така и за квалифицирания персонал.

Още по темата

През първото тримесечие на тази година бяха открити почти 3 милиона нови градски работни места, което е 27% от целта за цялата година от над 11 милиона работни места, каза Лиу. Въпреки това процентът на безработица в градовете остава повишен - 5,3% през март, а 13,6% от хората на възраст между 16 и 24 години са без работа. Това е дори по-високо от миналия март, когато пандемията удари най-силно Китай, каза Лиу.

„Решаването на проблема със заетостта на младите хора ще отнеме известно време“, каза тя.

Друг признак на дълготрайните ефекти от пандемията от миналата година е намаляването на броя на работниците мигранти. През първото тримесечие е имало 2,46 милиона по-малко работници мигранти в сравнение със същия период на 2019 г., тъй като компаниите в най-засегнатите сектори на услуги все още се сблъскват с оперативни затруднения.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
1
 
3
terziеv до: zelka007
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Макаренко е един от най-великите педагози и е признат в цял свят. Уикипедия: In 1988 UNESCO considered Makarenko as one of four educators, along with John Dewey, Georg Kerschensteiner, and Maria Montessori, who determined the world's pedagogical thinking of the 20th century.
1
 
5
 
2
дядя Вова до: zelka007
преди 4 седмици
хаха ...

Макаренко се е занимавал със сираците бездомници, гамени на улицата след Гражданската война след 1920-та.

Нерде Стамбул, нерде Ямбул, ма за трол няма значка.
5
 
2
 
1
преди 4 седмици
хаха ... рано или късно всички стигат до основата , завеща ни от сталин и макаренко ...

Ако не знаеш - ще те научим, ако не можеш – ще ти покажем, ако не искаш - ще те принудим!

Още от Новини
Продажбите на дребно в САЩ останаха без промяна през април