IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай форсира отварянето на финансовия сектор за чуждестранни инвеститори

Некитайските банки и застрахователи трябва да получат по-добри условия за достъп, а средата за чуждестранни компании трябва да стане по-приятелска

18:21 | 21.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Финансовият квартал в Шанхай. <em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Финансовият квартал в Шанхай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китай възнамерява допълнително да отвори финансовия си сектор за чуждестранни инвеститори. Правителството ще продължи да работи по изпълнението на ангажиментите си в тази насока, като по-специално трябва да се подобрят условията за достъп за некитайски банки и застрахователи, съобщиха в сряда държавните медии, позовавайки се на решения след заседание на кабинета. 

Министерството на търговията твърди, че за чуждестранните компании трябва да се създаде по-благоприятна за бизнеса среда. Трябва да се премахнат бариерите в райони, които досега са били блокирани за некитайски кредитори

ЕС и Китай подписаха инвестиционно споразумение в края на 2020 г. Процесът на ратификация обаче спря. Европейският парламент възнамерява да стопира проекта, докато Китай не оттегли санкциите, които страната наложи на политици от ЕС.

Споразумението предвижда по-лесен достъп до пазара за европейските компании в Китай - също и в сектора на финансовите услуги. От друга страна, ЕС гарантира на Китай отвореност на собствения си пазар за неопределен период от време.

В основата на настоящото напрежение са обвиненията срещу китайското ръководство, че мюсюлманското уйгурско малцинство е трябвало да извършва принудителен труд в лагери. Поради това ЕС наложи санкции на Китай, който отговори с контрасанкции, наред с други, над европейски политици и изследователски институции.

От гледна точка на германската индустрия, вече едва ли може да се очаква под френското председателство на Съвета.

Почти никой в Европа обаче не очаква подписването на инвестиционното споразумение по план през първата половина на 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още