Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Китай форсира отварянето на финансовия сектор за чуждестранни инвеститори

Некитайските банки и застрахователи трябва да получат по-добри условия за достъп, а средата за чуждестранни компании трябва да стане по-приятелска

Китай форсира отварянето на финансовия сектор за чуждестранни инвеститори

Финансовият квартал в Шанхай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китай възнамерява допълнително да отвори финансовия си сектор за чуждестранни инвеститори. Правителството ще продължи да работи по изпълнението на ангажиментите си в тази насока, като по-специално трябва да се подобрят условията за достъп за некитайски банки и застрахователи, съобщиха в сряда държавните медии, позовавайки се на решения след заседание на кабинета. 

Още по темата

Министерството на търговията твърди, че за чуждестранните компании трябва да се създаде по-благоприятна за бизнеса среда. Трябва да се премахнат бариерите в райони, които досега са били блокирани за некитайски кредитори

ЕС и Китай подписаха инвестиционно споразумение в края на 2020 г. Процесът на ратификация обаче спря. Европейският парламент възнамерява да стопира проекта, докато Китай не оттегли санкциите, които страната наложи на политици от ЕС.

Споразумението предвижда по-лесен достъп до пазара за европейските компании в Китай - също и в сектора на финансовите услуги. От друга страна, ЕС гарантира на Китай отвореност на собствения си пазар за неопределен период от време.

В основата на настоящото напрежение са обвиненията срещу китайското ръководство, че мюсюлманското уйгурско малцинство е трябвало да извършва принудителен труд в лагери. Поради това ЕС наложи санкции на Китай, който отговори с контрасанкции, наред с други, над европейски политици и изследователски институции.

От гледна точка на германската индустрия, вече едва ли може да се очаква под френското председателство на Съвета.

Почти никой в Европа обаче не очаква подписването на инвестиционното споразумение по план през първата половина на 2022 г.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
ЕЦБ ускорява закупуването на облигации по PEPP