IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай изпрати "силен сигнал" към пазарите, че планира свиване на лихвите

Централната банка сви 14-дневната си репо лихва по операциите на открития пазар, за да противодейства на забавящата се икономика

11:20 | 19.09.14 г.
Китай изпрати "силен сигнал" към пазарите, че планира свиване на лихвите

Китайската централна банка понижи краткосрочните разходи по заеми за банките в четвъртък, изпращайки "силен сигнал" към пазарите, че свиването на основните ставки предстои съвсем скоро според Barclays.

Институцията сви 14-дневната си репо лихвена ставка по операциите на открития пазар с 20 базисни пункта до 3,5%, осъществявайки втори подобен ход в последните два месеца след понижението с 10 базисни пункта през юли.

"Според нас този ход изпраща ясен и силен сигнал, че Китайската централна банка е по-убедена в необходимостта от повече усилия, след като данните за периода юли-август показаха ясно влошаване на икономическите перспективи и отслабване на вътрешното търсене", изтъква в анализ икономистът за Китай в Barclays Дзиен Чан, цитиран от CNBC.

Икономическите показатели за август показаха забавяне на промишленото производство, ограничаване на растежа на инвестициите, по-ниска инфлация и разширяване на дефлацията при производствените цени – новини, които подхраниха допълнително опасенията за забавяне на растежа във втората най-голяма икономика в света.

"Понижаването на процентите ще подкрепи търсенето, ще намали дълговото бреме на икономиката и ще облекчи финансовите рискове", допълва Чан. "Средата на по-ниски лихви е необходима за процеса на намаляване на задлъжнялостта на Китай през следващите няколко години", коментира още експертът.

Той очаква намаления с по 25 базисни пункта на ключовите лихвени ставки през четвъртото тримесечие, както и допълнително понижение през първото тримесечие на 2015 г.

Не всички анализатори обаче са съгласни с тезата, че свиването на лихвите е добро решение.

По думите на съветника на Китайската централна банка Чен Юлу Пекин трябва да избягва намаляване на лихвените проценти и да приложи други стратегии, за да се запази растежът на широкия измерител на паричното предлагане M2 при годишния темп от около 13 на сто.

Икономистът в Moody's Analytics Алистър Чан пък счита, че свиването на ставките може да има обратен ефект за икономиката.

"Трудно е да се понижават лихвите, при положение че Федералният резерв е настроен да ги повишава. Китайската централна банка вероятно се страхува от изтичане на капитали, които биха могли да направят забавянето много по-лошо", казва пред Ройтерс той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още