IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай обезцени юана за десети пореден ден

Централната банка понижи референтния курс на валутата до 6,4757 юана за долар

15:08 | 17.12.15 г. 1
<p>
	Китайската централна банка в Пекин. Снимка:<em> Архив Ройтерс</em></p>

Китайската централна банка в Пекин. Снимка: Архив Ройтерс

Китайската централна банка понижи референтния курс на юана със 131 базисни пункта до 6,4757 юана за долар, съобщи Bloomberg.

Централната банка определя референтния курс спрямо долара всеки ден, като валутата може да се търгува в коридор от 2% около посоченото от властите ценово ниво.

Това е десетият пореден ден, в който Пекин обезценява китайската валута, което помага на износа. 

„Китайската народна банка може да продължи с усилията да стабилизира юана спрямо кошница валути и да обезценява валутата спрямо долара, след като Фед увеличи лихвените проценти“, прогнозират анализаторите от инвестиционния посредник Citic Securities.

Макар че последните макроикономически данни показват, че китайската икономика се стабилизира, търговията все още е причина за притеснения, след като износът се сви пети пореден месец през ноември.

„Китай и Индия ще продължат с гъвкавата парична политика и следващата година, подкрепяйки развиващите се пазари, които са изправени пред перспективата за още повишения на лихвените проценти“, смята Дейвид Год, старши портфолио мениджър в Edmond de Rothschild Asset Management в Хонконг.

„Решението на Фед за умерено увеличение на ставките се прие добре от американския фондов пазар и това ще подкрепи някои акции в Азия, включително и в Китай, тъй като е индикация, че Фед е уверен за възстановяването в САЩ. Това от своя страна е добра новина за китайския износ“, казва Джери Алфонсо, трейдър в Shenwan Hongyuan Group в Шанхай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още