IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай обмисля по-високи мита върху износа в опит да укроти стоманената идустрия

Страната се опитва да овладее нарастващитете цени, които пораждат опасения за инфлацията

16:00 | 27.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Китай обмисля да наложи повече мита върху износа на стомана, стремейки се да постигне двойна цел за ограничаване на вътрешното производство и овладяване на нарастващите цени, които породиха опасения за инфлацията, съобщи Bloomberg.

Обсъжданите потенциални мита варират от 10% до 25%, а продуктите включват горещо валцувана стомана, според двама запознати източници, които са поискали да не бъдат назовавани. Властите се стремят да приложат митата през третото тримесечие, въпреки че все още подлежат на окончателно одобрение.

стомана стомана

Най-голямата стоманена индустрия в света вече премахна отстъпките от данъците върху износа и повиши митата за някои продукти от началото на май, за да стимулира повече доставки в страната. Новите тарифи ще са насочени към някои продукти, които не са обхванати от по-ранния кръг от мерки, според един от източниците.

Цената на горещо валцуваната стомана падна с 0,8%, докато тази на арматурата също се понижи, а фючърсите върху китайската желязна руда спаднаха с 2%.

„Очакваме всеки износител на плоско валцувана стомана в Китай да бъде в състояние да се справи с тарифа до 20%, макар че това би навредило на по-малки производители с по-високи пределни разходи“, коментира Атила Уиднел, управляващ директор в Navigate Commodities.

Китай е най-големият износител на стомана и предприема реформа в сектора, след като се зарече да намали производството през 2021 г., за да ограничи емисиите на въглерод от една от най-мръсните си индустрии. Преходът към концентриране върху вътрешното предлагане става факт, след като възраждащото се търсене тласна цените до рекорд по-рано тази година и може да засегне световните пазари, на които се наблюдава бум при стоманата, докато икономиките се ориентират към възстановяването си от пандемията.

Пазарите извън Китай се радват на най-големия подем при стоманата от едно поколение. Фабриките се стремят да увеличат предлагането, след като останаха в застой по време на пандемията, а западните производители не желаят да разширяват капацитета си след години на ниски цени и тежко прекъсване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още