IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ограничава ралито на юана с по-слаб фиксинг

В основата на възхода на валутата стои усещането, че втората по големина икономика в света се възстановява и движи глобалното възстановяване, смятат анализатори

08:31 | 23.09.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Китайската централна банка позволи девалвация на юана за втори пореден ден, засилвайки спекулациите, че централната банка иска да забави най-голямото рали на валутата от 12 години  насам.

Китайската народна банка определи дневния си референтен курс на 6,7986 за долар в сряда, информира Bloomberg. Към 7:20 ч. българско време юанът се разменя при 6,796 за долар.

Китайската валута поскъпва поради три фактора: това, че икономиката на страната се възстановява от пандемията на вируса, премията за доходност над американските активи и оптимизма, че облигациите на страната ще бъдат добавени към глобалните индекси. Континенталният юан е поскъпнал с около 4% спрямо долара през това тримесечие, отбелязвайки най-големия си ръст от 12 години насам. к к

„Фиксингът е по-слаб от два дни, което може да е сигнал, че властите искат донякъде да управляват темпа на ралито“, казва Хао Джоу, икономист в Commerzbank AG. „Време е инвеститорите и централните банкери да си вземат почивка и да помислят за плюсовете и минусите на ралито“, добави той.

Лихвената премия над САЩ е друг фактор, укрепващ юана. Доходността по десетгодишните китайските държавни облигации над съпоставимите американски държавни книжа е почти най-високата регистрирана някога. В подкрепа на настроенията също са и очакванията, че FTSE Russell ще обяви през тази седмица планове да добави китайски облигации към своите водещи индекси.

„В основата на възхода на юана стои усещането, че втората по големина икономика в света се възстановява и движи глобалното възстановяване от предизвиканата от коронавируса рецесия“, смята Доминик Банинг, главен форекс стратег в HSBC Holdings Plc.

Миналата седмица Китай съобщи данни, които показват, че икономическото възстановяване се ускорява. Продажбите на дребно са нараснали през август за първи път за 2020 г., докато промишленото производство се е увеличило повече от прогнозираното.

Фиксингът на юана ограничава движението на валутата за сесия с до 2% във всяка посока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Боян
преди 3 години
Коментара е излишен, хората с поне малко мозък знаят какво следва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още