Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Китай остави лихвите непроменени за пети пореден месец

Лихвеният процент по едногодишните заеми бе запазен на ниво от 3,85%, докато този по петгодишните остана 4,65%

Китай остави лихвите непроменени за пети пореден месец

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Китай запази непроменен лихвения процент по корпоративните заеми и кредитите за домакинствата за пети пореден месец в понеделник в съответствие с очакванията, информира Ройтерс.

Лихвеният процент по едногодишните заеми (LPR) бе запазен на ниво от 3,85%, докато този по петгодишните остана 4,65%.

Повечето нови и непогасени заеми се базират на едногодишния LPR, докато петгодишният лихвен процент влияе върху ценообразуването при ипотеките.

Това решение бе взето, след като по-рано Управителният съвет на Китайската народна банка (КНБ) запази непроменени разходите по средносрочните си заеми (MLF) за пети пореден месец.

Още по темата

MLF, един от основните инструменти на КНБ за управление на дългосрочната ликвидност в банковата система, служи като ориентир за LPR.

Последните икономически данни показват, че втората по големина икономика в света се възстановява силно от спада, причинен от коронавируса, но според анализаторите поддържането на стабилна експанзия през следващите няколко години ще бъде трудна задача.

Китайската икономика остава устойчива, а Пекин разполага с достатъчно политически инструменти въпреки нарастващите външни рискове, заяви президентът Си Дзинпин в събота.

LPR е референтен лихвен процент по заемите, определян месечно от 18 банки. КНБ преработи механизма, за да определи цената на LPR през август 2019 г., като го привърза към нивото на MLF.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Русия предпазливо остави лихвите без промяна