IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай планира да ограничи риска за банковата система с нови правила

Търговските банки в страната трябва да бъдат внимателни при използването на финансови инструменти за краткосрочно финансиране, предупреждава регулаторът

15:07 | 14.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrea Verdelli/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrea Verdelli/Bloomberg

Китайската народна банка публикува проект на правила, с които да подобри управлението на риска при използването на менителници за финансиране на компании, поставяйки ограничения върху тях, пише Ройтерс.

Банковите и финансовите институции не трябва да отпускат менителници за финансиране на компании за над 15% от общата стойност на активите им, става ясно в публикуваната чернова.

Финансовите институции също така трябва да бъдат предпазливи и при използването на други финансови инструменти за краткосрочно финансиране, като вземат мерки за предотвратяване на пазарни и кредитни рискове.

Китайските компании често използват този тип ценни книжа, които гарантират плащане на фискирана дата в бъдеще. Тези инструменти все по-често са източник на финансиране за някои сектори, включително за имотния, които са изключени от други канали за получаване на средства.

Реакцията на регулатора не е изненадваща. Дълговата криза в жилищния сектор на Китай започва да засяга и онези инвеститори, които играят ролята на спасители на строителните компании.

Например, през януари 2020 г. Shimao Group Holdings Ltd, 10-тата по големина строителна компания в Китай по продажби за миналата година, се притече на помощ на изпадналата в затруднение Fujian Fusheng Group, предлагайки създаването на съвместно предприятие за изграждане на проектите на втория. Това се случва на твърде висока цена.

През ноември 2021 г., когато разпродажбите при облигациите обхванаха вече добре известните имена от строителния сектор в Китай, трейдърите изоставиха ценните книжа на Shimao, притеснени, че тя се е натоварила с прекомерно голям дълг. Това доведе до понижаване на рейтинга на компанията от S&P. Затова и в такава среда един такъв спасител би трябвало да бъде особено внимателен. Една погрешна стъпка и самият той ще трябва да бъде спасяван.

Не трябва да се забравя и дълговата драма с Evergrande - вторият по големина предприемач в сектора на недвижимите имоти в Китай, покрит от планина от дългове от над 300 млрд. долара. Последните новини, свързани с компанията, бяха за пропуснат нов краен срок за плащане на лихви по чуждестранни облигации.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още