IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай планира експериментална зона с конвертируем юан

Освен дългосрочната цел за налагане на юана като резервна валута, страната търси и свежи стимули за икономиката си

13:05 | 29.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Китай планира експериментална зона с конвертируем юан

Китай обяви, че планира да създаде специална зона, в която да експериментира конвертируемостта на юана в рамките на последните усилия за отваряне на капиталовите си пазари, съобщи ВВС.

Зоната ще бъде в Шънджън, където страната започна ключовите си икономически реформи преди 30 години.

Опитът за отваряне на капиталовите пазари на Китай е предизвикан от желанието за откриване на свеж стимул за икономическия ръст.

Уан Джунуей, заместник-директор на информационната служба на китайското правителство, заяви, че то „ще ръководи активно експеримента за проучване на конвертируемостта“.

Очаква се подробности по плана да бъдат обявени на пресконференция в Хонконг по-късно днес.

Юанът бе фиксиран към американския долар до 2005 г., когато бе разрешен плаващ курс спрямо кошница от валути, който се определя всеки ден. Оттогава китайската валута е поскъпнала с около 30% спрямо долара.

Пекин реализира и поредица от реформи, които подсказват, че иска допълнително да отслаби хватката си върху юана. През април правителството разшири диапазона, в който може да варира валутата спрямо долара, до 1% във всяка посока дневно спрямо курса, определен от централната банка. Предишното ограничение бе от 0,5%.

Броят на международните фондове, които могат да инвестират в Китай до 80 млрд. долара, бе почти утроен.

Според анализатори създаването на специална зона за изпробваве на конвертируемостта на юана показва, че Пекин желае да продължи финансовите и валутните реформи в страната.

„Това е логична следваща стъпка на продължаващото отваряне на капиталовата сметка и интернационализирането на юана“, заяви Уей Яо, икономист за Китай в хонконгския филиал на Societe Generale. „Голяма част от случващото се през тази година показва, че Китай на практика е истински ангажиран с реформите и отварянето си към света“, добави той.

Очаква се след създаването на зоната в района на Циенхай в Шънджън на банките от Хонконг да бъде разрешено да отпускат заеми на компаниите, базирани в нея. В момента подобни финансови транзакции не са разрешени.

Китай се опитва да наложи употребата на юана като световна резервна валута и алтернатива на долара, но анализаторите подчертават, че преди това той трябва да стане напълно конвертируем.

Лю Дунмин, старши изследовател в Китайската академия за социални науки, който е помагал при изготвянето на плановете за специалната зона, обаче предупреждава, че страната няма да бърза с отварянето на капиталовите и финансовите си пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още