IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай потвърди политиката си, запазвайки лихвите без промяна

Решението потвърди, че по-ранното намаляване на парите, които банките трябва да държат в резерв, не означава промяна в стимулите

10:49 | 20.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Централната банка на Китай запази основния лихвен процент непроменен за 15-ти пореден месец, което показва, че централната банка продължава да поддържа политиката стабилна въпреки скорошния изненадващ ход за добавяне на ликвидност към финансовата система, съобщи Bloomberg.

Едногодишният лихвен процент остава на ниво от 3,85% - равнище, на което е от април 2020 г., се казва в съобщението от Китайската народна банка. Това решение последва изявленията на централната банка, че добавената ликвидност миналата седмица не представлява промяна в политиката, разочаровайки някои пазарни участници, които се надяваха на повече стимули.

Стабилният лихвен процент предполага, че заемодателите и централната банка са доволни от нивата на междубанкова ликвидност и парична подкрепа засега, особено с данните от миналата седмица, които показват, че икономическото възстановяване е станало по-балансирано през юни. Според данните от второто тримесечие Пекин може спокойно да постигне целта си за растеж от над 6% за годината, дори при високи цени на суровините, които правят нещата по-трудни за много компании.

китай китай

„Това затвърди нашето мнение, че по-ранното намаляване на парите, които банките трябва да държат в резерв, не означава промяна в паричната политика“, каза Лиу Пейцян, икономист от Natwest Group. През втората половина на тази година „очакваме централната банка да запази неутрална позиция по паричната политика и да остави базовите лихвени проценти непроменени, тъй като темповете на растеж се забавят към дългосрочния си потенциал“, коментира икономистът.

Петгодишният лихвен процент, който е референтен за ипотечните кредити, също е непроменен на 4,65%.

Едногодишните и петгодишните лихвени ставки бяха намалени за последно през април 2020 г. Това едногодишният лихвен процент беше намален с 20 базисни пункта, а петгодишният лихвен процент - с 10 базисни пункта. Лихвеният процент по заемите е фиксиран ежемесечно въз основа на поведението на 18 водещи държавни банки на междубанковия заемен пазар, въпреки че Пекин има влияние при определянето на лихвения процент. Този нов лихвен процент замени традиционната референтна лихвена ставка по заемите през август 2019 г.

Централната банка обяви намаляване на съотношението на задължителните резерви по-рано този месец, което предизвика спекулации, че е обърнала курса и е започнала да добавя стимули в подкрепа на икономическия растеж. Промяната влезе в сила миналата седмица и означава, че банките могат да отпускат повече средства, тъй като трябва да запазят с около 1 трилион юана (154 млрд. долара) по-малко пари в резерв.

Според някои анализатори централната банка може да намали основната лихва още тази година, пише China Securities Journal. Подобен ход ще бъде насочен главно към компенсиране на търсенето на ликвидност, а не към облекчаване на политиките, смятат те.

Други пък смятат, че икономиката на Китай се развива добре след коронавирусния шок преди година и сега властите в Пекин са фокусирани върху справяне с финансовите рискове. Дори и при липса на повишаване на лихвените проценти, по-строгите условия на кредитиране обаче ще се превърнат в "насрещен вятър" за икономическата активност през следващите тримесечия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още