IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай предупреди, че волатилността при лихвите на паричния пазар ще продължи

Това обаче ще увеличи риска от неплатежоспособност на банките, може да разруши доверието в системата и да забави икономическия растеж

09:57 | 10.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай предупреди, че волатилността при лихвите на паричния пазар ще продължи

Китайската централна банка предупреди, че волатилността на лихвените проценти на паричния пазар ще продължи, а разходите по кредитите ще нараснат. Това от своя страна увеличава риска от неплатежоспособност, може да разруши доверието и да забави растежа, пише Bloomberg.

„Koгато потокът от ликвидност започне да намалява и да ограничава прекомерната кредитна експанзия, лихвените проценти на паричния пазар – или цената на ликвидността – ще реагират“, се казва в официалното съобщение на финансовата институция. „Пазарът трябва да толерира приемливите промени в лихвените проценти, за да може да бъде ефективен при алокацията на ресурсите и при модифициране поведението на пазарните участници.“

Сенчест банков продукт, който почти изпадна в неплатежоспособност миналия месец, и двете кредитни кризи от миналата година подчертаха предизвикателството пред паричните власти при преследването на техните две цели – дерегулация на лихвените проценти и обуздаване на безпрецедентния кредитен бум. По-високите и по-волатилни лихвени проценти на междубанковия пазар могат да поставят под натиск спекулативното и разточително кредитиране, а някои банки дори могат да изпитат финансови затруднения.

Основният лихвен процент по 7-дневните репо операции – измерител на способността за междубанково финансиране - нарасна до рекордните 10,77% към 20 юни 2013 г., след като финансовите институции се опитваха да си набавят средства на фона на репресиите на Китайската централна банка върху сенчестото финансиране. През декември лихвата почти се удвои до 8,84%, тъй като кредиторите държаха пари в брой, за да могат в края на годината да изпълнят регулаторните изисквания. На 8 февруари лихвата бе фиксирана на 5,25%.

В навечерието на едноседмичните празници около Лунната нова година Централната банка на Китай облекчи кризата на паричния пазар, наливайки 450 млрд. юана във финансовата система само през последните две седмици на месеца и разшири обхвата на краткосрочните механизми за кредитиране на малки банки. Лихвеният процент по 7-дневните репо операции скочи до 6,32% на 20 януари преди да падне до 4,98 на сто на 30 януари.

Миналият месец високодоходният инвестиционен фонд, управляван от най-голямата банка в Китай - Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), едва не изпадна в неплатежоспособност. Инвеститорите очакваха това да се случи в края на януари, но бяха сигурни, че банката или правителството ще се притекат на помощ, както и стана.

Случилото се само подчерта огромния натиск върху паричните власти за поддържане на финансовата и социалната стабилност, въпреки че се стремят да забавят кредитната активност и да ограничат поемането на прекомерен риск.

Повече за Китай вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още