IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай разочарова с по-слабо потребление и промишлено производство през май

Потребителските разходи остават слабото звено и следователно ключът към растеж

17:23 | 16.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Основните икономически данни на Китай не оправдаха прогнозите през май, тъй като възстановяването продължава да се стабилизира след рекордното разширяване през първото тримесечие, като разходите за покупки на дребно все още изостават от очакванията, съобщава Bloomberg.

Промишленото производство се е повишило с 8,8% през май спрямо година по-рано, под прогнозата за ръст от 9,2% в проучване на Bloomberg. Продажбите на дребно са се увеличили с 12,4% при очаквания за ръст от 14%. Инвестициите в дълготрайни активи са се увеличили с 15,4% през първите пет месеца на годината от същия период на 2020 г. Равнището на безработица е намаляло до 5% през май от 5,1% през предходния месец.

китай китай

На средна двугодишна база, която премахва въздействието на пандемията от миналата година, индустриалното производство се повишава с 6,6% през май, докато продажбите на дребно нарастват с 4,5%. Инвестициите в преработващата промишленост записват ръст от 0,6% през периода между януари и май след четири предходни месеца на спад.

По възстановяване водят тежката индустрия, жилищният пазар и износът, като потребителските разходи остават слабото звено и следователно ключът към по-устойчивите перспективи за растеж. Въпреки че разходите се увеличават постепенно, тъй като ваксинациите се ускоряват и пазарът на труда се подобрява, последните данни за разходите за почивка показват, че потребителите все още са сдържани.

„Възстановяването на потреблението не беше толкова силно, колкото се надявахме“, коментира Мишел Лам, икономист в Societe Generale. Неотдавнашните огнища на коронавируса в страната увеличават риска за възстановяването.

Разходите за туризъм по време на Фестивала на драконовите лодки бяха с около 25% по-ниски от нивата преди пандемията, сочат данните на правителството. По време на почивката за Деня на труда през май броят на пътуващите леко се увеличи, но разходите все още бяха само 77% от нивото, достигнато преди две години.

„Силното промишлено производство се движи най-вече от външното търсене, докато вътрешното търсене все още не се е възстановило до предпандемичните нива“, каза Динг Шуанг, главен икономист в Standard Chartered. По думите му правителството ще бъде по-предпазливо с темповете на нормализиране на политиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още