IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай регистрира най-слабия ръст на БВП за последните около 30 години

Ръстът на икономиката в Китай се е забавил до 6,1% през миналата година от 6,6%, отчетени през 2018 г.

10:56 | 17.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;</em><em>EPA/WU HONG</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: EPA/WU HONG

 

Икономическият растеж на Китай се е забавил до най-слабия си темп от близо 30 години насам през 2019 г. на фона на бурна търговска война със Съединените щати. През 2020 г. се очакват приемането на по-големи стимули, тъй като Пекин се опитва да увеличи инвестициите и търсенето, информира Ройтерс.

Ръстът на икономиката в Китай се е забавил до 6,1% през миналата година от 6,6%, отчетени през 2018 г., показват данни на Националното статистическо бюро. Макар и все още силно по глобалните стандарти и отговарящо на целевия обхват на правителството, това е най-слабото икономическо разрастване за станата от 1990 г. насам.

Тази година е от решаващо значение за изпълняването на целта на управляващата комунистическа партия брутния вътрешен продукт и доходите на населението да бъдат удвоени през десетилетието, завършващо с 2020 г.,и Китай да придобие статут на „умерено просперираща“ държава.

БВП на страната е нараснал с 6,0% на годишна база през четвъртото тримесечие. k k

Според източници Пекин планира да понижи целта си за растеж до около 6% през тази година спрямо миналогодишната прогноза за нарастване между 6 и 6,5%. Правителството ще разчита на увеличени разходи за инфраструктура, за да предотврати по-рязко забавяне. Перспективите трябва да бъдат официално обявени през март.

Очаква се скоро да започнат и преговори за второ споразумение със САЩ. Анализаторите на Deutsche Bank очакват ръст от 6,1 процента през 2020 г., а американската рейтингова агенция Fitch очаква растеж от 5,9 процента.

Застаряващото население също е нарастващ проблем за китайската икономика. Както показват данни, публикувани в петък от статистическата служба, раждаемостта през миналата година е спаднала до най-ниското си ниво от 1949 г.. 580 000 по-малко деца са родени през 2019 г., отколкото през предходната година. Освен това с 890 000 души по-малко са били в трудоспособна възраст (между 16 и 59 за Китай).

„Очакваме темпът на растеж в Китай да се понижи до под 6%“ през следващата година, заяви Масааки Кано, главен икономист в Sony Financial Holdings.

От друга страна през декември индустриалното производство, инвестициите и продажбите на дребно са нараснали с повече от очакваното.

Индустриалното производство на страната е нараснало с 6,9% на годишна база, отчитайки на най-силния си темп на увеличение за последните девет месеца. Междувременно продажбите на дребно са нараснали с 8,0%. Инвестициите в основен капитал са се увеличили с 5,4% за цялата година. Инвестициите в инфраструктура обаче са нараснали само с 3,8% през 2019 г., въпреки увеличените емисии на местни държавни облигации и други мерки на паричната политиката.

"Това показва, че местните власти продължават да се сблъскват с ограниченията за финансиране ...", каза Томи Си, икономист от OCBC Bank

Намаляването на търговското напрежение повиши оптимизма на производителите по отношение на бизнес перспективите, казаха анализаторите, макар че много от митата, наложени по време на търговската война, ще остават в сила.

„Външните трудности трябва да се облекчат още повече през следващите тримесечия благодарение на търговската сделка от първа фаза и възстановяването на глобалния растеж. Но ние смятаме, че това ще бъде компенсирано от ново забавяне на вътрешното търсене, което ще доведе до по-нататъшно облекчаване на паричната политика от страна на Централната банка", казаха в бележка Джулиан Еванс-Причард и Мартин Расмусен от Capital Economics.

Властите в Китай ще въведат повече мерки за подкрепа през тази година, тъй като икономиката е изправена пред продължаващ натиск“, каза на пресконференция ръководителят на статистическото бюро Нин Дзиджъ.

Нин отбеляза, че БВП на глава от населението в Китай е надминал 10 000 долара за пръв път през миналата година, но анализаторите смятат, че са необходими още по-задълбочени реформи, за да се генерира допълнителен растеж.

Пекин разчита на комбинация от фискални и парични стимули, намаляване на данъците и издаване на разрешение за местните власти да продават огромни количества облигации за финансиране на инфраструктурни проекти, за да бъде овладяно сегашното забавяне .

Банките също са насърчавани да отпускат повече заеми, особено на малки фирми, като през 2019 г. новите заеми достигат рекордните 16,81 трилиона юана (2,44 трилиона долара).

От своя страна Централната банка на Китай намали коефициента на задължителните минимални резерви на банките осем пъти от началото на 2018 г.

Понижаването на рискове пред финансовата система ще остане основен приоритет за политиците през тази година. Просрочените стойности на корпоративните облигации достигнаха нов рекорден връх през миналата година и отговорността за спасяването на няколко по-малки банки падна върху големите държавни предприятия.

Дори и с допълнителни стимули и ако приемем, че търговското примирие ще се задържи, икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакват растежът на Китай да се забави през тази година до 5,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още