IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай регистрира рекорден търговски излишък през юли

Ръстът на износа надмина очакванията, а вносът е нараснал по-бавно от прогнозите

11:25 | 07.08.22 г. 1
Пристанището в Шанхай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Пристанището в Шанхай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Търговският излишък на Китай е нараснал рекордно, тъй като износът се е повишил по-бързо от очакванията, смекчавайки някои опасения заради отслабващото търсене в света. Това е подкрепа за икономиката, която се бори със спорадични огнища на COVID и проблеми в имотния сектор, пише Bloomberg.

Търговският баланс на страната е нараснал до около 101 млрд. долара през юли, надминавайки предишния рекорд от юни, сочат публикувани в неделя данни на правителството. Това е най-високият търговски излишък от 1987 г. насам.

Износът в долари е нараснал с 18% на годишна база, надминавайки очакванията на икономистите за ръст с 14,1%.

„Силният ръст на износа продължава да помага на китайската икономика в трудна година, тъй като вътрешното търсене остава вяло“, коментира Джан Джъвей, председател и главен икономист на Pinpoint Asset Management. Силният ръст повишава доверието във валутния курс на юана, което помага за предотвратяване на изтичането на капитали, допълва той.

Вносът на Китай е нараснал с 2,3% спрямо повишението с 1% през юни. Това е по-малко от средната прогноза за покачване с 4%, което показва слабо вътрешно търсене. Доставките на суровини в страната, включително соя, природен газ и мед, са намалели на месечна база. Доставките на суров петрол обаче са нараснали.

Износът е важен фактор за растежа на Китай по време на пандемията. Но растящата несигурност извън страната, включително забавянето на световната икономика и високата инфлация в развитите страни, показва, че приносът им за икономиката тази година ще отслабне. Това усложнява картината за страната, която вече е подложена на огромен натиск.

Китайската икономика продължи да расте през юли след огнищата на COVID и ограниченията, а затрудненията за производството и логистиката продължават да отслабват. Въпреки това възстановяването остава крехко заради забавянето на имотния сектор, все още слабото вътрешно търсене и новите огнища на вируса.

След заседанието на Политбюро миналия месец властите заявиха, че страната трябва да се стреми към „най-добрия възможен резултат“ за икономически растеж през 2022 г. В комюникето обаче не се посочваше изрично целта за растеж от „около 5,5%“, който според икономисти е непостижим.

Същата седмица, докато се провеждаше заседанието, висшите китайски ръководители уведомиха представители на правителството, че целта трябва да послужи като указание, а не като твърда цел, която трябва да бъде постигната, съобщиха запознати с въпроса източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 1 година
Какво значи "Износът в долари е нараснал"? И те ли чистят долари от икономиката си? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още