IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай с ръст на индустриалната продукция за пръв път от началото на епидемията

Промишленто производство в страната нараства с 3,9% на годишна база през април, след като през март се понижи с 1,1%

11:10 | 15.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Промишленото производство в Китай се е увеличило през април за първи път след избухването на коронавирусната епидемия, добавяйки към ранните признаци за възстановяване, за което икономистите предупредиха, че ще бъде бавно и пълно с предизвикателства.

Индустриалната продукция в Поднебесната империя е нараснала с 3,9% на годишна база през април, след като през март се понижи с 1,1%, информира Bloomberg, позовавайки се на официалните данни, публикувани в петък. Инвестициите в дълготрайни активи в страната са намалели с 10,3% през първите четири месеца на годината, по-малко понижение спрямо периода между януари и март, когато беше отчетено понижението с 16,1%. Продажбите на дребно са се свили със 7,5%, надвишавайки прогнозирания 6-процентов спад. Процентът на безработицата в градска среда, който не включва цялата работна сила, е нараснал до 6,0%, от 5,9% за март. Промишленото производство в частните компании е нараснало със 7% през април. k k

Подобрението в сектора на промишлености сигнализира, че усилията за стимулиране от страна на правителството имат известен ефект, въпреки че подкрепата остава скромна в сравнение с други странни. С непрекъснатите усилия за възстановяване на производството и постепенното премахване на ограничителните мерки, процентът на завърнали се на работа служители до средата на април се е повишил до около 95%, спрямо 85% в края на март, показват изчисленията на Bloomberg Economics.

„Данните са в съответствие с общата тенденция, че предлагането е по-силно от търсенето и възстановяването се ръководи главно от предлагането“, казва Лари Ху, главен икономист в Macquarie Group Ltd.

Водените от правителството инвестиции, по-специално в инфраструктурни проекти и т. нар. технологично ориентирана инициатива за „нова инфраструктура“, получиха по-голям тласък, тъй като Пекин увеличи както политическата, така и финансовата си подкрепа. Инвестициите в частния сектор обаче са продължили да се свиват, като през първите четири месеца от началото на годината са спаднали с 13,3%.

„Въпреки подобрението, китайската икономика не се е върнала към нормалното си ниво“, заяви на пресконференцията говорител на NBS Лиу Айхуа.

Продажбите на дребно са спаднали през април, което предполага слабо вътрешно търсене. Данните за търговията на дребно подчертават предпазливостта, с която обществеността приветства мерките за възобновяване на икономиката.

През месеца постъпленията от ресторантьорство са се понижили с 31,1% на годишна база, след 46,8-процентов срив през март.

Намаляването на външното търсене, може да продължи да тежи върху растежа. Волатилността  на цените на петрола създават отрицателни въздействия, наблюдавани в секторите, свързани с „черното злато".

„Разминаването между търсенето и предлагането повишава рисковете за растежа през следващите месеци“, казва Фредерик Нойман от Hongkong & Shanghai Banking Corp Ltd. „Продължаващото натрупване на запаси може в крайна сметка да намали производствената дейност и да доведе по-скоро до W-образно отколкото бързо V-образно възстановяване", добави той.

„В бъдеще последвалата глобална рецесия ще има значение за възстановяването на Китай. Но растежът на Китай сега зависи до голяма степен от вътрешното търсене", каза Луи Куийс от Oxford Economics Hong Kong Ltd. „Очакваме стимулите в Китай да останат сравнително скромни по размер. Но те трябва да добавят подкрепа за възстановяването на вътрешното търсене през останалата година", прогнозира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още