Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Китай се ангажира да намали задължителните резерви на банките и данъците

В допълнение към другите мерки за подкрепа на китайската икономика правителството също така увеличи и разходите за инфраструктура

Китай се ангажира да намали задължителните резерви на банките и данъците

Снимка: Архив Ройтерс

Китай ще намали задължителните резерви за банките и данъците, заяви в петък премиерът на страната Ли Къцян. Това се случва на фона на признаците на охлаждане на втората по големина икономика в света, съобщава Ройтерс.

Сред мерките за подкрепа на икономиката са намаляване на задължителните резерви на банките, което е насочено към подкрепа на малките и частни компании, пояснява Ли Къцян в изявление, публикувано на сайта на китайското правителство.

Още по темата

Китай намали резервите на банките на четири пъти през 2018 г., за да бъдат освободени средства за допълнително кредитиране. Анализаторите очакват още 3-4 подобни хода и през тази година, започвайки от текущото тримесечие.

Пекин ще намали допълнително и данъците, като всъщност това политическо обещание е било заявявано и преди.

Китайската промишлена активност отчете свиване за първи път от над две години и половина през декември, хвърляйки светлина върху предизвикателствата, пред които е изправен Пекин на фона на търговската война със САЩ и риска от забавяне на икономиката през 2019 г.

Все повече заводи в страната сигнализират за намаляване на производствената инерция, прибавяйки допълнително към притесненията за отслабване на икономическия растеж.

В допълнение към другите мерки за подкрепа на китайската икономика правителството също така увеличи и разходите за инфраструктура.

Пекин продължава да поддържа виждането си, че БВП ще достигна целта си за 2018 г. от 6,5%, което обаче е забавяне от 6,9%, отчетени през 2017 г. Според анализатори обаче дори да има споразумение със САЩ през тази година растежът в Китай ще се охлади до около 6%.

„Икономиката е слаба и стимулите трябва бързо да бъде приложени“, коментираха икономистите от ING по-рано през седмицата.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Неравенството в доходите в САЩ се е стеснило през първите три години при Тръмп