Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Китай ще прави тримесечен преглед на „зелената“ дейност на банките

Банките ще бъдат възнаградени или наказвани според резултатите от тяхната ефективност

Китай ще прави тримесечен преглед на „зелената“ дейност на банките

Снимка: Bloomberg L.P.

Китай ще започне преглед на резултатите от дейността на банките в сектора на зелените финанси на тримесечна база от следващата година, тъй като втората по големина икономика в света активизира усилията за насърчаване на устойчиво финансиране.

Народната банка на Китай и нейните клонове ще оценяват банките въз основа на показатели, включващи зеления финансов дял от общия им бизнес микс, както и годишния темп на растеж на салдото и дела на рисковата експозиция, показва проект публикуван от централната банка във вторник, предава Bloomberg.

Предложението, което подлежи на обществено проучване до 19-и август, ще обхване редица инструменти за финансиране, включително заеми, ценни книжа, инвестиции, лизинг и тръстове. Банките ще бъдат възнаградени или наказвани според резултатите от тяхната ефективност, заявиха от централната банка, без да дават допълнителни подробности.

Още по темата

Китай, който е най-големият замърсител с парникови газове в световен мащаб, развива активна дейност в зеленото финансиране през последните години. През 2017 г. Китайската народна банка (КНБ) създаде мрежа от парични институции, които  черпят опит една от друга, като целта е да бъде изпълнен проект за интегриране на климатичния риск във финансовия надзор.

Страната беше най-големият продавач на зелени облигации в света с емисии на стойност 386 милиарда юана (55 милиарда долара) през миналата година, а банките отчетоха все още неизплатени зелени кредити от над 10 трилиона юана към ноември, показва  доклад на един от съветниците на КНБ Ма Юн. Банките могат да използват зелени облигации и заеми като обезпечение за финансиране от централната банка.

Китай е най-големият инвеститор във възобновяеми енергийни източници, вложил повече от 750 милиарда долара в проекти за чиста енергия от 2010 г. до първата половина на 2019 г., според BloombergNEF.

По статията работи: Радостина Ивчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Допълнителният кеш в еврозоната може да премине 3 трлн. евро за първи път