IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще прави тримесечен преглед на „зелената“ дейност на банките

Банките ще бъдат възнаградени или наказвани според резултатите от тяхната ефективност

15:18 | 21.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Китай ще започне преглед на резултатите от дейността на банките в сектора на зелените финанси на тримесечна база от следващата година, тъй като втората по големина икономика в света активизира усилията за насърчаване на устойчиво финансиране.

Народната банка на Китай и нейните клонове ще оценяват банките въз основа на показатели, включващи зеления финансов дял от общия им бизнес микс, както и годишния темп на растеж на салдото и дела на рисковата експозиция, показва проект публикуван от централната банка във вторник, предава Bloomberg.

Предложението, което подлежи на обществено проучване до 19-и август, ще обхване редица инструменти за финансиране, включително заеми, ценни книжа, инвестиции, лизинг и тръстове. Банките ще бъдат възнаградени или наказвани според резултатите от тяхната ефективност, заявиха от централната банка, без да дават допълнителни подробности.

Китай, който е най-големият замърсител с парникови газове в световен мащаб, развива активна дейност в зеленото финансиране през последните години. През 2017 г. Китайската народна банка (КНБ) създаде мрежа от парични институции, които  черпят опит една от друга, като целта е да бъде изпълнен проект за интегриране на климатичния риск във финансовия надзор.

Страната беше най-големият продавач на зелени облигации в света с емисии на стойност 386 милиарда юана (55 милиарда долара) през миналата година, а банките отчетоха все още неизплатени зелени кредити от над 10 трилиона юана към ноември, показва  доклад на един от съветниците на КНБ Ма Юн. Банките могат да използват зелени облигации и заеми като обезпечение за финансиране от централната банка.

Китай е най-големият инвеститор във възобновяеми енергийни източници, вложил повече от 750 милиарда долара в проекти за чиста енергия от 2010 г. до първата половина на 2019 г., според BloombergNEF.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още