IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще затяга управлението на риска около ликвидността при малките банки

След двата случая на масово изтегляне на вложения в рамките на две седмици от местни кредитори, китайският банков регулатор ще се опита да повиши стабилността в сектора

16:10 | 12.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайският банков и застрахователен регулатор заяви във вторник, че ще засили управлението на ликвидността за по-малките банки в страната и ще предложи с подкрепата относно ликвидността в регионите и местните кредитори, ако е необходимо, съобщава Ройтерс.

Масовото изтегляне на вложения от банката Yingkou в североизточната китайска провинция Ляонин, довеждайки до втора „банкова паника“ в рамките на две седмици, поднови опасенията относно стабилността на по-малките кредитори във втората по големина икономика в света. 

„Банковата индустрия е много чувствителна и изисква от нас да подобрим механизма за управление на риска за ликвидността и да се защитим от систематичните финансови рискове“, споделя Лю Рон, заместник-ръководител в отдел „Търговско банкиране“ към Китайската комисия за регулиране на банките и застраховането (CBIRC).

Според него масовото изтегляне на вложения от Yingkou е еднократно събитие, предизвикано от негативни слухове и че операциите на банката са се върнали към нормалното си състояние.

Някои китайски банки са изправени пред повишени рискове поради икономическия цикъл или лошото корпоративно управление, заяви говорителят на CBIRC Сяо Юенци.

„Напълно нормално е, дори е хубаво да виждаме някои банки да изпадат в състояние на „банкова паника“… поради сложната среда и жестоката пазарна конкуренция“, добави той.

Според Лю Рон регулаторните органи първо ще насърчат банките да се спасят чрез попълване на капитали и подобряване на корпоративното управление.

Други подходи включват преструктуриране, сливания и придобивания, поглъщания и фалит, посочи Лю.

По думите на заместник-председателя на CBIRC Джоу Лян обаче регулаторът не възнамерява да стимулира сливания между по-малките кредитори.

В Китай има над 4500 финансови институции, контролирани от банковия регулатор, повечето от които са от малък или среден тип.

Коефициентът на необслужваните кредити на търговските банки е 1,86% към края на септември, според друго съобщение на CBIRC във вторник, което е с 0.05% повече спрямо края на юни.

Съотношението на базовия капитал от първи ред се покачва с 0,14 на сто до 10,85%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още