IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай си постави за цел минимум 7% ръст на икономиката

Темп на растеж под това ниво би нарушил доверието във втората по големина икономика в света

10:23 | 12.12.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Китай си постави за цел минимум 7% ръст на икономиката

Китай определи долна граница от 7% за икономическия ръст през 2015 г. Темп на растеж под това ниво би нарушил доверието във втората по големина икономика в света. Това заяви правителствен анаризатор в интервю за официоза Shanghai Securities News, цитиран от MarketWatch.

Чен Дунци, вицепрезидент на Академията за макроикономически изследвания към Комисията за народно развитие и реформа заяви, че Китай няма да допусне икономическият ръст да спадне под 7% в близко бъдеще. Въпреки това, според него, може да има някаква гъвкавост ръстът да бъде над или под това ниво.

„Ако правителството има позитивно отношение и запази долната граница от 7%, това ще повиши сравнителните позитивни очаквания за китайската икономика“, заяви той в интервюто. „Доверието е по-ценно от злато“.

Някои икономисти смятат, че Китай може да не достигне официално заявената цел за икономически ръст от 7,5% през тази година. Икономиката на страната изпитва увеличаващ се натиск.

Китайският икономически ръст се забави до 7,3% през третото тримесечие, спадайки от 7,5% през второто тримесечие и 7,4% през първото след 7,7% за миналата година. Пазарите очакват, че Пекин ще намали прогнозата си за ръста през 2015 г. на 7% и ще си остави повече място за реформи.

Чен заяви, че паричната политика може да бъде по-хлабава през следващата година. Китай може да увеличи дефицита с 0,3% през 2015 г. За тази година дефицитът в страната е 2,1% от брутния вътрешен продукт. Той заяви, че ръст от над 5% би бил достатъчен, за да се постигне целта по създаване на 10 млн. работни места на година в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още