IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай си проправя път за по-нататъшно обезценяване на юана

Пекин ще изчислява стойността на валутата спрямо кошница от валути

17:35 | 12.12.15 г. 3
Китай си проправя път за по-нататъшно обезценяване на юана

Китай си проправя път за по-нататъшно обезценяване на валутата, съобщава FT. Пекин обяви промени в начина, по който ще оценява стойността на юана, което отново насочи вниманието на инвеститорите към валутната война, допълва изданието.

Централната банка на Китай съобщи, че ще оценява стойността на валутата не само спрямо американския долар, а спрямо кошница от валути. Приемането на такава кошница ще улесни институцията да поддържа по-нисък курс на юана спрямо долара, коментира Стюарт Оукли от Nomura.

Като показва, че юанът е действително оценяван спрямо кошница от валути, ще бъде много трудно за Вашингтон да критикува китайските политици за отслабването на китайската валута спрямо зелените пари, допълва Оукли.

Инвеститорите са още нервни заради скоростта и размера на девалвацията на юана от лятото. Неочакваното обезценяване на валутата през август предизвика шок на пазара и се наложи Федералният резерв на САЩ да отложи решението си за ръст на лихвите в страната.

През седмицата юанът поевтиня с 1,3% заради резкия спад на китайските валутни резерви и намаляването на референтния лихвен процент на централната банка в Пекин.

Централната банка действа, за да подкрепи курса на националната валута и е фокусирана върху кампанията за спечелване на юана на статут на резервна валута на Международния валутен фонд (МВФ).

Силният юан допълнително удря по конкурентоспособността на китайската икономика, която и без това е под силен натиск. В комбинация с опасенията, че по-силният долар ще доведе до по-голямо изтичане на капитали от Китай, анализатори очакваха централната банка в Пекин да работи за постепенно отслабване на валутата.

Оценяване на юана спрямо кошница от валути би могло да освободи институцията от обвинения за конкурентна девалвация, отбелязва изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 3
Илко
преди 8 години
Оххх малиииии още безработица във ФАЩ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
офф мани недей точно сега по нова година, че съм дълги нека първо да излязат пък тогава да си обезценяват юана колкот искат ..... че и без това е грозна картинката вече ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
Hermes73
преди 8 години
Погледите в момента са насочени към петрола но голямата бомба цъка при обезценка на юана,справка август месец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още