IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай улеснява допълнително емитирането на корпоративен дълг

Предвижда се премахване на изискването за определени кредитни рейтинги

15:07 | 10.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Giulia Marchi/Bloomberg</p>

Снимка: Giulia Marchi/Bloomberg

Китайският регулатор за ценни книжа предложи премахване на изискването за емитентите на облигации на националните фондови борси да преследват определени кредитни рейтинги. Това е последният ход на властите в страната, с който те улесняват фирмите при продажбата на дълг.

Китайската комисия за регулиране на ценните книжа (КРЦК) не запази клаузата за рейтингите в новия си проект на насоки за емитиране и търговия с корпоративни облигации, публикувани в петък, информира Bloomberg. Проектът ще бъде подложен на обществено обсъждане.

Китай предприе стъпки през последните месеци за оптимизиране на процеса чрез по-ниски прагове за компаниите за набиране на дълг като част от по-широките усилия за облекчаване на финансовия стрес и спиране на драстичното икономическо забавяне вследствие на пандемията от актуалния коронавирус. Последният ход привлича вниманието, след като неотдавнашното разсрочване на държавния дълг доведе до спад в продажбите на нови облигации.

Премахването на по-рано задължителното изискване може също така в дългосрочен план да помогне за предотвратяване на практиката за завишаване на оценките под натиска на кредитополучателите, коментират анализаторите.

„Този ​​ход може да улесни някои емитенти да продават облигации и е в духа на прилагането на системата за регистрация при емитиране на дълг, за създаване на по-рационален процес“, казва Ци Шен, главен анализатор във Founder Securities Co.

От КРЦК заявиха, че общественото допитване относно променените проекти на насоки ще приключи на 6-и септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още