IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай залага на кредитирането, за да спаси икономиката

Дългът в страната се удвои след глобалната финансова криза отпреди 10 години до около 300% от БВП

15:03 | 06.02.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Да произвежда или да купува? Китай дълго време вярваше в първото, за да се справи със забавянето на своя икономически растеж. Сега той се опитва да наблегне върху второто, пише Би Би Си в свой анализ, цитиран от БТА.

Тази година ще е голям тест за това колко далеч е отишъл Китай в прехода от подкрепяните от държавата инвестиции към вътрешното потребление като главен двигател на растежа.

Китайският президент Си Дзинпин предупреди за "борба" в момент, когато страната му е изправена пред забавяне на икономическия растеж, каквото не е преживявала от близо 30 години.

Правителството представи поредица от стимулиращи мерки, които обаче имат за цел не да повишат икономическия растеж, а процесът на забавяне да бъде поставен под контрол.

"Целта на Китай не е растеж, а стабилност", обобщава икономистът Анди Се.

"Опцията за стимулиране на растежа не е на масата. Равнището на дълга просто е прекалено високо".

Стеснено поле за маневриране

Китайският дълг се удвои след глобалната финансова криза отпреди 10 години до около 300% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

"(Дълговото) равнище е толкова високо, че не е лесно да бъде раздвижена икономиката", казва Се.

Попитан дали според него Китай повече иска да строи или да насърчава хората да купуват, Анди Се посочи, че управляващата комунистическа партия има далеч по-малко поле за маневриране.

"Не е лесно да се промени чувствително ситуацията, когато основата е толкова широка", казва той.

Какво тогава прави Китай?

Той орязва някои данъци, за да остави повече пари в джобовете на хората. Задължителните минимални резерви на банките бяха намалени, за да не трябва да държат толкова много капитали в сейфа, и да могат - поне на теория - да отпускат повече кредити и да увеличат разходите.

И да, Китай пръска пари за големи инфраструктурни проекти - железопътни линии, мостове и огромен нов град близо до Пекин.

Високорискови фирми

Само една от тези мерки вероятно ще помогне на У Ицзян.

У е пример за потребителски успех. Той е съосновател на технологичен стартъп, който произвежда роботи, с различни размери, които помагат на китайските деца да играят и учат.

Сяо Бай - или Малкият бял - има функция за гласово разпознаване и изкуствен интелект, на чието разработване У и другите съоснователи на стартъпа са посветили 20 години.

Частни фирми като тази обаче не са в центъра на китайските стимулиращи мерки.

У ми каза, че продажбите са се увеличили през миналата година, но "не са толкова добри, колкото планирахме".

Частни пари им помогнали да са там, където са в момента.

У казва, че неговият стартъп няма да се обърне към китайски държавни банки (почти всички банки в страната са собственост на държавата или под неин контрол) за помощ, ако нещата се влошат през тази година.

"Държавните банки предлагат много ниски лихви, но тези пари не са подходящи за компания като нашата", казва У.
Той обяснява, че това е така, защото банките "мразят" риска и неговата компания все още е смятана за "високорискова".

Големите, контролирани от държавата фирми са онези, които основно се възползват от нисколихвените кредити. Този вид привилегировано отношение отдавна е водещ принцип на комунистическото правителство, което третира частните компании като втора класа.

"Традиционните банки пък предпочитат допълнителни гаранции, като имущество. Технологичните компании като нашата обаче нямат имущество. Техните най-големи активи са човешките ресурси", обяснява У.

Той обаче разчита на понижаването на данъците. Надява се, че в резултат повече родители ще купят настолни роботи на децата си.

Президентът Си спомена за два свои "непоколебими" ангажимента - към държавните фирми и към частния сектор.
Вторият в крайна сметка е онзи, който създава доста голяма част от новите работни места. Правителството обеща нови усилия за увеличаване на продажбите на нови коли и домакински стоки. Една провинция дори предложи идеята за по-дълъг уикенд, за да могат хората да купуват повече.

Предстои добра година

Сън Цзюнфу е в добра позиция да се справи, каквото и да му предложи 2019 година.

Неговият бизнес е хартията. И най-важното - той работи за мебелния сектор. Компанията на Сън произвежда специална хартия за печатане на шаблони върху изкуствена кожа. Ето защо тя е в Хайнин - град, специализиран от властите в производството на мебели.

"Нашият бизнес, бих казал, няма да бъде засегнат толкова сериозно. . . отчасти заради това, че продуктът ни е много модерен, плюс това, че има голяма необходимост от него в Китай."

Докато стоим пред дълга, зелена, висока четири метра машина в неговия завод, Сън ми казва: "Чувстваме се сигурни в пазара".

Той освен това има подкрепата на Земеделската банка на Китай - една от четирите големи държавни банки в страната.

"Поддръжката на правителството може да бъде плюс, да кажем, за да помогне за развиването на бизнеса", заявява Сън.

"Финансово ние можем да получим подкрепа, може би за да ускорим малко вашия проект."

Компанията на Сън е частна и били необходими десетилетия - първо проучвания, после развитие и инвестиции - за да стигне там, където е в момента. Тя е много далеч от честно неефективните, гигантски държавни предприятия.

Като производител, той обаче е по-вероятно да се възползва от някакви преки стимулиращи мерки, отколкото фирмата от Шанхай, която прави роботи.

Сън обаче не се нуждае от помощ. Въпреки че търговската война със САЩ предизвиква огромно безпокойство у много от китайските износители като него, той вярва, че може да понесе всякакъв удар.

Има "голям, хубав марж" на продуктите, които изнасяме в САЩ, така че "дори да правим 5 или 10% по-малко, за нас това все още е добър бизнес", казва той. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
julian12
преди 5 години
Скоро кризата ще ни удари със страшна сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Money
преди 5 години
Вече десет години го правят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още