Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Китай заложи цел за икономически растеж от над 6%

Пекин се стреми да поддържа инфлацията на потребителските цени на ниво от около 3% през 2021 г. в сравнение с целта от 3,5% за 2020 г.

Китай заложи цел за икономически растеж от над 6%

Снимка: EPA/ROMAN PILIPEY

Китай възнамерява да постигне икономически растеж от "повече от шест процента" тази година. Това става ясно от доклада за дейността, който министър-председателят Ли Къцян представи в петък в Пекин при откриването на годишната среща на Народния конгрес.

След като министър-председателят се въздържа от подобно изискване през предходната година поради несигурността, причинена от пандемията на коронавируса, той отново постави цел за втората по големина икономика - противно на много очаквания, предава Bloomberg.

През предходната година, въпреки спада в икономиката след разпространението на вируса особено в началото на годината, беше постигнат 2,3% ръст. Пекин отговори с мащабен пакет от стимули. Международният валутен фонд очаква Китай да отчете ръст от 8,1% за година.

Още по темата

Докато светът е в рецесия, Китай беше единствената голяма икономика, която се разрасна през миналата година. Премиерът обяви също така, че делът на бюджетния дефицит в икономическата продукция през тази година, възлизащ на 3,2 процента, отново ще бъде над критичната граница от три процента.

Пекин също така планира да намали размера на дълга, който местните правителства имат право да набират, позволявайки на провинциите да издадат облигации за до 3,65 трилиона юана, еквивалентни на 580 млрд. долара, под формата на специални облигации за местното правителство през 2021 г. През миналата година бяха предвидени 3,75 трилиона юана. Постъпленията от облигациите финансират основно инфраструктурни проекти, припомня The Wall Street Journal.

Ли заяви още, че Китай се стреми да поддържа инфлацията на потребителските цени на ниво от около 3% през 2021 г. в сравнение с целта от 3,5% за миналата година и действителното ѝ ниво от 2,5%.

Правителството също така заяви, че планира да създаде 11 милиона нови работни места тази година, спрямо целта за 2020 г. от 9 милиона. Планира се също така да се ограничи нивото на безработица в големите градове на 5,5% през 2021 г., в сравнение с тавана от 6% през 2020 г.

На фона на напрежението със САЩ, Индия, Тайван и в Южнокитайско море китайското ръководство планира рязко увеличение на военните разходи. Китай смята да увеличи военния си бюджет тази година със значителните 6,8%. Това става ясно от  проектобюджета, който беше представен в Пекин в петък по време на откриването на годишната сесия. Това означава, че тази година разходите за военните се увеличават по-бързо от общите разходи в бюджета. През предходната година увеличението на бюджетните планове беше в размер на 6,6 процента въпреки коронакризата.

Важна иновация е концепцията за „двата цикъла“, с които трябва да се насърчава вътрешната икономическа циркулация. Китай възнамерява да стане по-независим заради санкциите, наложени от САЩ, и глобалната криза. Част от петгодишния план е „да се разшири вътрешното търсене, да се засилят структурните реформи от страна на предлагането и да се генерира ново търсене с мотивирано от иновациите развитие и висококачествени предложения“, каза Ли Къцян.

Иновациите остават в основата на офанзивата за модернизацията на Китай, каза премиерът. „Ще укрепим науката и технологиите си, за да подкрепим стратегически развитието на Китай“, се казва в доклада. Дигитализацията на страната също трябвало да се ускори допълнително. Китай ще „работи по-бързо за развитие на дигиталното общество, цифровото правителство и здравата дигитална екосистема“.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Цената на биткойна спадна с близо 12% в нов знак за напрежението на пазарите