IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай запази лихвите непроменени за осми пореден месец

Икономистите улавят леки сигнали за предстоящи промени в политиката през 2021 г.

10:52 | 21.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Китай запази непроменен лихвения процент по корпоративните заеми и кредитите за домакинствата за осми пореден месец, както се очакваше, въпреки че подобряването на икономическите данни предизвика спекулации за повишаване на лихвения процент през следващата година.

Лихвеният процент по едногодишните заеми (LPR) бе запазен на ниво от 3,85%, докато този по петгодишните остана 4,65%.

Повечето нови и непогасени заеми се базират на едногодишния LPR, докато петгодишният лихвен процент влияе върху ценообразуването при ипотеките.

За годината LPR беше намален с общо 30 базисни пункта, а петгодишният лихвен процент беше понижен с 15 базисни пункта при две намаления през 2020 г. 

Всички 34 инвеститори и анализатори, участвали в кратко проучване на Ройтерс, проведено миналата седмица, прогнозираха, че няма  да има промяна нито в едногодишните, нито в петгодишните проценти.

Решението за лихвения процент отразява продължаващото икономическо възстановяване от коронавирусните шокове във втората по големина икономика в света и идва, след като централната банка успокои нервите на пазара с нова ликвидна инжекция.

Китайската централна банка инжектира над 120 млрд. юана в банковата система на страната, след като поредица от дългови сътресения с участието на държавни предприятия доведе до продажба на облигации.

Финансовият проблем от тази година е особено обезпокоителен за инвеститорите заради това, че държавно подкрепените компании заемат главна роля в тенденцията. Корпоративните финанси се влошиха рязко, след като китайските власти изтеглиха подкрепата си за бизнеса заради щетите, нанесени от коронавируса.

Китай обяви, че ще поддържа подкрепата си за икономиката и ще избягва внезапни промени в политиката, за да поддържа икономическия растеж в разумни граници.

Въпреки това икономистите забелязват промяна в тона на централните банкери, които все по-често заменят тона за „предпазлива политика“ с думите „разумни правила“. Мнозина очакват малък ръст на лихвения процент през втората половина на следващата година.

Джулиан Евънс-Причард, старши китайски икономист в Capital Economics, обясни, че фините промени в езика са сигнализирали за предстоящи промени в политиката през 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още