Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Китай затяга превилата за търговия с облигации на строителните предприемачи

Този ход е предприет, за да се ограничи растежа на дълга в сектора

Китай затяга превилата за търговия с облигации на строителните предприемачи

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китай предприе нова стъпка за овладяване на растежа на дълга сред строителните предприемачи на страната на фона на признаци, че силно възстановяване на пазара на жилища подтикна властите да се насочат отново към предотвратяване на риска.

Националната асоциация на институционалните инвеститори на финансовия пазар, влиятелен орган на огромния междубанков пазар в страната, издаде нови насоки, които позволяват на строителните предприемачи да кандидатстват за нови облигации, които могат да се използват само за рефинансиране на дългове, информира Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Още по темата

Освен това предложеният размер на всяка нова облигация не трябва да надвишава 85% от общия неизплатен дълг, който емитентът трябва да погаси, заявиха източниците. Преди това разработчиците са били в състояние да използват приходи от продажбата на облигации за погасяване на всички дължими задължения или за други цели.

„Последният ход има за цел да намали размера на неизплатените дългове на строителните предприемачи и да намали ливъриджа им“, казва Ли Юзе, кредитен анализатор от China Merchants Securities Co.

Правилата ще се прилагат само за облигации, продавани на междубанковия пазар, който е основното място за търговия с облигации. Новите разпоредби ще влязат в сила след 10-и август, казаха източниците.

Последното ограничаване на рефинансирането на дълга беше предприето, след като пазарът на жилища в Китай осъществи забележително възстановяване на активността след вдигането на блокадата срещу разпространението на вируса. Цените на жилищата в страната се повишиха с най-бързите си темпове за последните 10 месеца през юни.

През последните седмици политиците заявяват, че имотният сектор няма да бъде използван като краткосрочен стимул за засилване на икономиката.

 

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Британските продажби на дребно продължават да се възстановяват през август