IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската бизнес активност остава стабилна през април

Икономиката в страната не показва признаци за предстоящо забавяне

14:11 | 30.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайската икономика не показва признаци за задаващо се забавяне, удържайки силното представяне на производството и ръста в сектора на услугите.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в промишлеността е на стойност от 51,4 пункта през април, което е леко увеличение в сравнение с очакванията на анализатори в анкета на Bloomberg за 51,3 пункта. В сравнение с март индексът отбелязва минимално понижение от 0,1 пр.п.

В същото време непромишленият PMI, който включва секторите на услугите и строителството, се покачва до 54,8 пункта, подобрявайки очакванията. 

На фона на продължаващите заплахи за прогнозите заради възможен търговски конфликт със САЩ законодателите изразиха опасения, че икономиката може да се забави по-драстично от цикличното успокоение, което вече се очаква. Въпреки това съкращаването на обема средства, които кредиторите трябва да съхраняват в централната банка, стимулира пазарите, а мисията в Китай на американски търговски представители може допълнително да доведе до облекчаване на напрежението между двете страни.

„Вярваме, че правителството ще се справи със ситуацията добре и няма да позволи започването на търговска война“, посочва главният икономист за Азия на Mizuho Securities Asia Ltd Шън Дзянгуан. „Местното потребление също е устойчиво и само инвестициите – особено тези на местното правителство, се забавят леко и това цели контролирането на дълга“, допълва той.

Новите износни поръчки намаляват до 50,7 пункта от 51,3 през март, въпреки че все пак остават в съответствие с данните през последните няколко месеца. Новите поръчки също се понижават до 52,9 пункта от 53,3 пункта през миналия месец.

В същото време цените на суровините се понижават леко до 53 пункта, посочва още Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още