IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка добавя допълнителна ликвидност

Банковият регулатор на втората по големина икономика в света намалява 14-дневните обратни репо сделки

22:15 | 18.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайската централна банка понижи лихвения процент по 14-дневните споразумения за обратно изкупуване в сряда, след като предишния месец намали 7-дневната репо лихва, за да облекчи паричните условия, съобщава Ройтерс. 

Трейдърите заявиха, че този ход е очакван, тъй като поддържа стабилна кривата на доходността, докато някои икономисти отбелязват, че това може да доведе до допълнително разхлабване, тъй като икономическият растеж се забавя.

Народната банка на Китай (PBOC) съобщи на своя уебсайт, че намалява лихвата по 14-дневните репо контракти на 2,65% от 2,70%, като същевременно запазва 7-дневната ставка непроменена на 2,50%.

PBOC неочаквано намали 7-дневната репо лихва със същия марж през ноември за първи път от повече от четири години, което се разглежда като сигнал за пазарите, че от Пекин са готови да предприемат действия, за да подкрепят забавянето на икономическия растеж.

 „PBOC ще продължи да обръща голямо внимание на условията за ликвидност и гъвкаво да провежда операции на открития пазар, за да поддържа стабилността на ликвидността в края на годината“, съобщава централната банка в изявление на своя уебсайт, но не предоставя допълнително обяснение относно решението си.

Някои участници на пазара заявиха, че размерът на свежите средства, които централната банка предлага, надхвърля пазарните очаквания.

PBOC инжектира общо 200 млрд. юана (28,41 млрд. долара) на паричните пазари чрез споразумения за обратно изкупуване на облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още