IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка не последва тенденцията за намаляване на лихвите

В понеделник регулаторът определи новия си лихвен процент по заемите: 4,2% за едногодишните заеми и 4,85% за петгодишните

11:09 | 23.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Китайската народна банка избира да не следва политиката на много други големи централни банки за намаляване на лихвените проценти въпреки предизвикателната икономическа среда в страната, предава CNBC.

Китайската централна банка трябва да управлява икономика, структурирана по много различен начин от тези на други държави в региона. Но, в същото време, и тя е изправена пред въпроса за ефективността на паричната политика, с тази разлика, че засега все още заема неутрална позиция.

В понеделник централната банка на Китай определи новия си "лихвен процент по заемите". Оказва се, че той е абсолютно същият за октомври, както за септември: 4,2% за едногодишните заеми и 4,85% за петгодишните. Процентът, известен като LPR, се определя месечно. Той беше обявен през август като начин за увеличаване на ролята на пазарните сили в определянето на лихвените проценти и същевременно намаляване на разходите за финансиране.

Парична политика с ниски лихвени проценти обикновено води до по-висока инфлация, която вече, така или иначе, се увеличава в Китай поради повишаващите се цени на свинското.

Страната се справя с огромен недостиг на месо и продукти от свинско месо, причинен от избухване на африканска чума по свинете в китайските свинеферми миналата година. През септември цените на свинското скочиха с 69.3% спрямо предната година.

За Дан Уанг, китайски анализатор от The Economist Intelligence Unit, Народната банка на Китай трябва да балансира усилията за намаляване на лихвените проценти в дългосрочен план, без да намалява краткосрочните лихви твърде драстично.

„Китай няма проблем с инфлацията. Има проблем със свинското месо“, каза Уанг.

Облекчаването на паричната политика би имало и нежелания ефект на подхранване на цените на имотите, а това е нещо, което Китай се опитва да предотврати, отбеляза още Уанг.

От фискална гледна точка китайското правителство се опита да намали данъците и да задълбочи развитието на инфраструктурата в опит да стимулира растежа. От позицията на централната банка то се опита да използва нови лихвени проценти, за да насърчи банките, обикновено тези, които са държавна собственост, да отпускат заеми на по-малки частни предприятия, които допринасят в по-голямата степен за икономическия растеж на Китай.

Мерките обаче все още не оказват значителен ефект. Ръстът на националния брутен вътрешен продукт за третото тримесечие достигна 6%. Това е най-ниското му ниво от близо 30 години.

"Като цяло непроменената през октомври лихва отразява, че централната банка все още е в период на наблюдение", казва Чаопинг Чжу, глобален пазарен стратег от J. P. Morgan Asset Management.

Но това, за което китайската централна банка трябва да внимава, когато формира паричната си политика, е наличието на мита върху вноса от Китай от страна на САЩ. Въпреки че се очаква скоро тези мита да паднат, те оказват все по- силен натиск върху втората по големина икономика в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още