Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Китайската централна банка отпусна нова порция свежи пари

Инжекцията е в размер на 101 млрд. долара и ще се предоставя чрез инструмента за средносрочно кредитиране

Китайската централна банка отпусна нова порция свежи пари

Снимка: Bloomberg L.P.

Китайската централна банка предостави нова порция ликвидност на кредиторите в понеделник в опит да им помогне за предстоящата продажба на държавни ценни книжа. В същото време институцията остави без промяна основната лихва, докато икономиката продължава да се възстановява.

Китайската народна банка предостави едногодишно финансиране в общ размер на 700 млрд. юана (101 млрд. долара) чрез своя инструмент за средносрочно кредитиране, съобщава Bloomberg. В петък институцията заяви, че днешната мярка трябва да компенсира заемите за 400 млрд. юана, чийто падеж идва в понеделник, както и други 150 млрд. юана с матуритет на 26 август.

Макар пазарите да се възстановяват бавно китайската централна банка се опитва да осигури достатъчно финансиране за покупката на държавни облигации и кредитиране без финансов риск. В допълнение към отпуснатите в понеделник пари миналата седмица банката предостави най-голямото си краткосрочно финансиране от май насам, подхранвайки банковата система, която се нуждае от около 500 млрд. долара този месец.

Още по темата

Инжекцията е сигнал за „по-приспособима позиция по запазването на достатъчно високи нивата на ликвидност“, така че търговските банки да продължат да подкрепят издаването на облигации и да стабилизират ръста на кредитирането, посочва Ли Пейциен, икономист към Natwest Group Plc. мярката гарантира, че политиката е стабилна и продължителна, а не реакция на по-бавния темп на икономически растеж, допълва тя.

Китайската народна банка запази основната лихва без промяна на ниво от 2,95%.

Новината за новите средства донесоха оптимизъм на китайския фондов пазар както в континенталната част на страната, така и в Хонконг. Водещият индекс Shanghai Composite скочи с 2,3% - най-голямото му увеличение от близо месец. Хонконгският измерител Hang Seng пък напредна с 0,8%.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Facebook може да пусне Либра още през януари