IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка подобри ликвидността с инжекция от 250 млрд. юана

Регулаторът използва операции на свободния пазар, за да вкара най-голямата сума пари в банковата си система от май насам

16:06 | 22.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Китайската централна банка използва операции на свободния пазар, за да вкара най-голямата сума пари в банковата си система от май насам, тъй като предстоящите плащания на корпоративен данък затрудняват условията за ликвидност.

Народната банка на Китай инжектира в банковата система 250 млрд. юана (35 млрд. долара) чрез сключване на седемдневни обратни репо сделки с лихва 2,55%.

Централната банка действа за прецизиране на условията на междубанковата ликвидност, докато поддържа стабилни условията на паричната си политика. Тя се стреми да поддържа подходящ растеж на кредитите, като същевременно избягва бързото нарастване на дълга, докато икономиката се забавя. Тези действия се случват преди 24 октомври, когато е крайният срок за плащане на данък от страна на компаниите, защото това обикновено увеличава търсенето на пари и застрашава ликвидността.

„Отчасти това се случва сега, защото сме в данъчния сезон, но и защото Китай иска да се увери, че има достатъчно ликвидност в системата“, заяви Гери Алфонсо, изпълнителен директор на отдела за международен бизнес в Shenwan Hongyuan Group Co "Има много възходи и падения, те (служителите на централната банка – бел.ред.) искат да успокоят пазара и искат да го направят по деликатен начин".

Държавните облигации поевтиняха, а индексът, измерващ залозите на търговците за затруднение в ликвидността, скочи до най-високото ниво от май насам в понеделник. Инвеститорите станаха предпазливи, след като местните банки неочаквано запазиха основната лихва за корпоративните кредити непроменена. Местен доклад, в който се казва, че Китай може да ограничи продажбите на облигационни фондове, също помрачи настроенията.

Забелязват се нови доказателства, че икономическият растеж ще се забави под 6%. Управителят на Китайската централна банка коментира данните за брутния вътрешен продукт от миналата седмица, като напомни на инвеститорите, че фокусът на Китай остава върху това да държи под контрол дълга си.

„Централната банка на Китай иска да поддържа парична политика, която да не е твърде строга или твърде разхлабена“, казва Лари Ху, ръководител на отдела за китайската икономика в Macquarie Securities Ltd. в Хонконг. Забавящата се икономика ограничава възможностите на длъжностните лица за затягане на политиките, докато покачването на инфлацията означава, че те не могат да облекчат мерките твърде много, каза още той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още