IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка последва Фед и вдигна лихвите

Ходът бе изненадващ за анализаторите, макар и увеличението да е минимално

09:19 | 14.12.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

След като късно в сряда американската централна банка взе решение за третото за годината вдигане на лихвите, примерът ѝ бе последван и от централната банка на Китай, предава Ройтерс.

Все пак увеличението е минимално и кратко- и средносрочните лихви (за 7 и 28 дни) се повишават само с по 5 базисни пункта. Повечето анализатори обаче въобще не очакваха вдигане.

Tака седемдневната репо лихва се повишава от 2,45% на 2,5%, а 28-дневната – от 2,75% на 2,8%.

Окуражен от подобряващата се икономика, регулаторът вече повиши лихвите няколко пъти тази година в рамките на по-широки усилия за понижаване на рисковете и задлъжнялостта във финансовата система след годините на стимули, финансирани чрез дълг.

Това е третото повишаване на лихвите от страна на банковия регулатор в Пекин за тази година след две повишения през март. 

През юни обаче централната банка на Китай не реагира на тогавашното повишение на лихвите от страна на Фед

„Увеличението на лихвения процент от страна на PBoC (Народната банка на Китай) е малко изненадващо след увеличението на американските лихвени проценти предната нощ. Този ход е в съответствие с нашите очаквания за възходящ тренд на китайския лихвен процент, въпреки че етапът на вземането на това решение е малко по-ранен, а темпът е по-малък от очакваното. Според прессъобщението на PBoC решението е отговор на възходящия тренд на пазара и искането за постигане на ливъридж. Сега очакваме PBoC да увеличи лихвите с общо 35 базисни пункта през 2018 г., за да достигне 7-дневната репо лихва до 2,85% до края на 2018 г. Ние призоваваме за общо увеличение на лихвените проценти от PBoC през 2018 г. в размер на 40 базисни пункта на фона на нарастващата инфлация и стабилния растеж“, казва пред Financial Times Раймън Юн, главен икономист за Китай в ANZ. 

Късно в сряда Фед повиши лихвените проценти с четвърт процентен пункт, както се очакваше, но остави непроменена своята прогноза за лихвените нива в следващите години, въпреки че политиците очакват краткосрочно ускоряване на икономическия растеж в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 6 години
При сегашното неправилно прилагане на парите, както да се променя основната лихва нараства опасността за катастрофална стопанска криза.Централните банки нямат необходимата компетентност за полезно решение за спасение от наближаващата криза. Необходимо е достатъчно време и представената истина ще е обществено призната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
sdar
преди 6 години
Сега е ред и на ЕЦБ да започне да нормализира лихвите, май само тя и Япония останаха на нереално ниски нива. Американците са вече на 1.25-1.50% с прогноза за още +0.75% или дори +1.00% за 2018г., а ЕЦб още се ослушва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още