IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка призова търговските банки за кредитна подкрепа

Целта е да се сложи край на икономическото забавяне в страната

17:08 | 19.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:Ройтерс</em></p>

Снимка:Ройтерс

Централната банка на Китай поиска от търговските банки да увеличат кредитната си подкрепа за икономиката на страната, като целта е да се сложи край на икономическото забавяне, предава Bloomberg.

Финансовият сектор трябва да "постави развитието като приоритет номер едно", докато обслужва реалната икономика и гарантира, че икономическият растеж ще остане в разумни граници, заявиха от централната банка след среща с търговските кредитори относно текущата кредитна ситуация.

„Икономическият натиск нараства, докато търсенето на обществено кредитиране се свива в някои области“, се съобщава в съобщението на централната банка.

Управителя на Китайската централна банка, каза че на икономиката на страната и е необходима е по-голяма кредитна подкрепа, а широкото предлагане на пари и съвкупното финансиране трябва да нарастват в крак с номиналния брутен вътрешен продукт.

Срещата сигнализира за нарастващите опасения на централните банкери относно бъдещите перспективи, след като икономическият растеж на Китай се забави до най-слабия си темп от десетилетия през третото тримесечие. Изглежда, че тенденцията продължава и през октомври, след като кредитната експанзия се е забавила повече от очакваното.

За втори път от седмица централната банка предупреждава за увеличаващите се трудности пред икономиката на страната. Банката извърши две, макар и не драстични, намаления на лихвените си проценти, за да осигури спадането на разходите по заемите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още