IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка ще задейства валутните резерви "в точното време"

Стимулирането на износа чрез девалвация на валутата ще доведе до повече щети, отколкото ползи, твърди китайски централен банкер

17:07 | 30.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Народната банка на Китай (централната банка на страната) ще  задейства в подходящия момент валутните си резерви, за да стабилизира обменния курс на юана. Това заяви днес в Шанхай,  където се провежда форум за финансово развитие, съветникът в централната банка на Китай и ръководител на отдела за анализи и статистика на регулатора Цен Сунчен, цитиран от ТАСС.

"Що се отнася до валутния курс, на първо място се очаква неговата стабилизация. Второ, когато настъпи моментът, централната банка ще се подсигури с това: необходимо е  в точното време да се използват валутните резерви, за да се стабилизира  курса,"  цитира думите му електронното издание "Мейжи цзинцзи синвен".

"Стимулирането на износа чрез девалвация на валутата ще доведе до повече щети, отколкото ползи, тъй като девалвацията ще позволи само в краткосрочна перспектива да се спечели предимство в цената. Но няма да допринесе за модернизацията на предприятията, растежа и развитието им", каза представителят на регулатора. Както подчерта Шен Сунчен, стабилният обменен курс на юана ще допринесе за интернационализацията му и за нарастването на популярността на тази валута в националните взаимовръзки, цитира думите му агенцията.

Междувременно Народната банка на Китай във вторник понижи курса с 197 базисни пункта до 6.9574 за долар. Според статистиката на регулатора това е най-ниската стойност от 21 май 2008 г.

Продължението на материала четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още