IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка успокоява нервите на пазара с нова ликвидна инжекция

Неизпълненията по задълженията на държавни компании притеснява инвеститорите

12:04 | 16.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Китайската централна банка инжектира над 120 млрд. юана в банковата система на страната в понеделник, за да успокои опънатите нерви, след като поредица от дългови сътресения с участието на държавни предприятия доведе до продажба на облигации миналата седмица, съобщава Ройтерс.

Този ход стана факт, след като през февруари Народната банка на Китай инжектира 900 милиарда юана (около 129 млрд. щатски долара) във финансовата система чрез обратни репо операции, за да поддържа ликвидността на финансовите пазари, ударени от тежката криза с коронавируса. В понеделник лихвата по седемдневни обратни репо сделки възлиза на 2,38% спрямо 2,29% седмица по-рано.

„Въпреки огромното нетно вливане на парични средства ликвидността все още остава слаба. Някои инвеститори се надяват, че неизпълнението на задълженията миналата седмица е било акт на местното правителство и това няма да доведе до по-голям кредитен риск “, каза трейдър в китайска банка.

Китайските банки и мениджъри на фондове намалиха своите портфейли с корпоративни облигации миналата седмица след неизпълнение по дълга от страна на държавната компания за добив на въглища Yongcheng Coal & Electricity Holding Group Co.

Само преди седмица компанията получи най-високия рейтинг AAA от местната агенция China Chengxin International Credit Rating, посочва Bloomberg.

Yongcheng заяви в петък, че е платила лихвите по падежа си и работи за набиране на средства за погасяване на главницата.

Но неволите на компанията се случват на фона на поредица от неизпълнения на държавните предприятия, които разклатиха възприятията на инвеститорите за това какво представлява безопасна инвестиция.

Fitch Ratings заяви в понеделник, че очаква броят на неизпълненията по задълженията на държавни компании да нарасне незначително през 2021 г.

Според анализаторите на Goldman Sachs Кенет Хо и Чакки Тинг все повече големи компании не могат да изпълняват задълженията си по емитираните облигации, като заради това все по-малко валидно е схващането „твърде големи, за да фалират“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още