IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската икономика дава сигнал за съживяване, но несигурността при потребителите остава

Последните данните дават глътка въздух на политиците, които се опитват да се справят със забавянето на икономиката

14:30 | 14.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайската икономика показва признаци на стабилизация през октомври, като инвестициите в инфраструктура и индустриалното производство отчетоха повишения, макар и слабите продажби на дребно да подчертават силния натиск върху производството.

Индустриалното производство е постигнало по-голям ръст от очаквания на годишна база от 5,9%, докато капиталовите разходи са нараснали с 5,7% от началото на годината, което също изпревари предварителните оценки за 5,5%. Тези данни показват, че правителствените стимули, насочен към инвестиции в инфраструктура, най-накрая са стигнали до реалната икономика.

В същото време обаче при потребителите продължава да се наблюдава несигурност, като забавянето на пазара на недвижими имоти влошава допълнително перспективите.

Темпът на нарастване на продажбите на дребно през октомври се забави до 8,6% спрямо отчетените месец по-рано 9,2%. Продажбите на нови жилища растат най-бавно за последните шест месеца.

Актуалните данните дават глътка въздух на политиците, които се опитват да се справят със забавянето на икономиката, която отбеляза спад на растежа си до най-бавния си темп от почти десетилетие.

„Китайската икономика продължава да се сблъсква с трудности, като през следващите месеци ще са необходими още повече стимули, за да се предотврати по-рязкото забавяне на общия растеж и да се подкрепят разходите на домакинствата и частните инвестиции“, коментира Фредерик Нюман от HSBC Holdings.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още