IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската икономика расте с 6,8% трето поредно тримесечие

Борбата със замърсяването обаче забавя промишленото производство

10:11 | 17.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайската икономика е нараснала с 6,8% през първото тримесечие на 2018 г., съобщи статистическата служба на страната, цитирана от CNBC. Консенсусната прогноза на анализаторите беше за ръст от 6,7%.

Втората по големина икономика в света успява да отчете повишение от 6,8% за трето поредно тримесечие.

Въпреки че се наблюдава силен старт на годината за Китай, очакванията на Дейвид Фернандес, главен икономист за Азиатско-тихоокеанския регион на Barclays, са да последва спад.

„Очаква се инвестициите в недвижими имоти да се забавят, тъй като правителството има за цел да ограничи спекулациите в сектора“, обясни още Фернандес. 

Пекин освен това се налага да се справя със замърсяването на околната среда, което идва от индустрията. Последните данни потвърждават, че това се отразява на икономиката. Растежът на промишлената продукция се забавя през март до 6% на годишна база в сравнение със 7,2% през предишния отчетен период.

Инвестициите в дълготрайни активи за периода януари-март също забавят темпа си на растеж до 7,5% на годишна база, докато през първите два месеца на 2018 г. повишението им достигаше 7,9%. Очакванията на икономистите бяха инвестициите в дълготрайни активи през първото тримесечие да отчетат ръст от 7,6%.

Продажбите на дребно обаче надминаха очакванията през март, като нараснаха с 10,1% спрямо година по-рано, надминавайки консенсусната прогноза за 9,9%.

Прогнозата на икономистите от Oxford за растежа на БВП на Китай за цялата 2018 г. е 6,4%, което обаче е под целта на Пекин от 6,5%.

Китайската икономика нарасна с 6,9% през 2017 г., надминавайки официалната цел от 6,5%, отчасти благодарение на синхронизираното глобално възстановяне.

Силният ръст на Китай през миналата година се реализира въпреки широкоразпространените опасения за финансови рискове в източноазиатския гигант в резултат на икономическо преструктуриране, ръководено от правителството. Втората по големина икономика в света се бори с дълговете в продължение на години, тъй като се опитва да балансира икономическата стабилност срещу потенциалния отрицателен ефект от всяко рязко забавяне.

Рисковете за китайската икономика през 2018 г. идват по посока на търговския протекционизъм. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още